2020 temmuz ayı itibari ile maaşlarını zamlı olarak alan meslek gruplarından biri de öğretim görevlileridir. Bu noktada öğretim görevlisi olarak görev yapmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında nasıl öğretim görevlisi olunur, öğretim görevlisi ne iş yapar, 2020 zamlı maaşları ne kadardır gibi sorular yer almaktadır. Merak eden adaylar için ilgili sorulara ilişkin detaylı bilgiler ve diğer merak edilenler haberimizin devamında yer almaktadır.

Öğretim Görevlisi Kimdir, Ne İş Yapar?

Öğretim görevlisi, üniversitelerin başta meslek yüksekokulları olmak üzere farklı birimlerinden uzman, okutman, eğitmen gibi çeşitli unvanlar dahilinde ders veren, görev yapan meslek personeline verilen genel isimdir. Bu noktada öğretim görevlisi, ders vermekle yükümlü olmakla birlikte öğrencilere ilgili alanda uygulama yaptırmak, ders içeriği oluşturup sunmak, yıl boyunca eğitim görevine devam etmek, haftada en az 12 saat ders vermek gibi çeşitli yükümlülükleri bulunmaktadır. Özellikle mezun olduğu alanda öğrencilere ders vermek ve mesleki bilgi aktarmak temel görevidir.

Öğretim Görevlisi Çalışma Şartları

Meslek grubunun çalışma şartları üniversiteler ve bağlı birimlerinde görev yapılması ve en az 12 saat ders yükümlülüğü bulunmasından dolayı iyidir. Personelin kendine ait odası bulunur ve üniversitenin sağlamış olduğu tüm olanaklardan faydalanmaktadır. Fakat çalışma saati haftalık olarak üniversitenin planına göre artış gösterebilir.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Öğretim görevlisi olarak görev yapmak isteyenlerin ilgili alanda en az yüksek lisans derecesine sahip olması gerekir. Daha sonra üniversiteler tarafından açılan ilanlara başvuru yaparak ALES, mezuniyet ortalaması gibi çeşitli ölçütlerle ön başvuru yapılır. Yazılı ya da sözlü sınavda başarılı olan adaylar kadroya atanmaktadır.

Öğretim Görevlisi Maaşları

İlgili kadroya yeni başlayan 7/1 derecesindeki bir personelin zamlı maaş bilgileri ise şu şekildedir.

Buna göre mesleğe yeni başlayan bir personel 6 bin TL maaş alırken, 5/3 derecesinde 10 hizmet yılı olan bir personel ise 6 bin 600 TL civarında, 3/2 derecesinde 10 hizmet yılı olan bir personel ise 6 bin 700 TL ve üzerinde maaş almakta, 1/4 derecesinde 25 yıl ve üzeri hizmet yılı olan bir personel ise 7 bin TL üzerinde maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim