Günümüzün en kazandıran ve en popüler mesleklerinden biri haline gelen veri bilimciliği meslek grubu sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünya genelinde de birçok ülkede en çok tercihe dilen meslekler arasında yer alıyor. Peki veri bilimci olmak için hangi adımları izlemek gerekir, veri bilimci olarak iş olanakları nelerdir, veri bilimcilere ödenen maaş tutarları ne kadardır, son zamanların en popüler mesleğine ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Veri Bilimci Nasıl Olunur?

Veri bilimci ya da veri analisti olarak isimlendiren meslek grubu asıl olarak bilgisayara bilimi ve istatistik, ekonometri gibi bilimlerin orta bir disiplini olarak ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra veri bilimci ya veri analisti olmak isteyenlerin ise birtakım niteliklere sahip olması da gerekenler arasında yer alır. Genel itibari ile üniversitelerin endüstri mühendisliği, istatistik, bilgisayar bilimleri gibi bölümlerden mezun olanlar veri bilimci olarak görev yapabilirken, bu alanda ihtisas yapan ve kendini geliştiren kişiler de veri bilimci olarak görev yapabilmektedir. İş olanaklarına bakıldığında adaylar hem Türkiye’de hem dünya genelinde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Genel itibari ile ise Amerika’da Silikon Vadisi’nde de birçok kişinin iş olanağı bulduğu ifade edilmektedir.

Veri Bilimci Çalışma Şartları

Veri bilimci olarak görev yapan personel genel itibari ile bilgisayar ve masa başında çalışmakla birlikte çalışma saatleri ve çalışma şekli de görev yapılan kuruma göre değişebilmektedir. Bu noktada home Office çalışmadan şirket içi çalışmaya kadar birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Çalışma saatleri ise ülkemizde 40 saate yakın olsa da çalışma saatleri kesin bir şekilde belirlenmemiştir.

Veri Bilimci Maaşları

2020 yılı itibari ile Türkiye’de kamu ya da özel sektör kurumları bünyesinde istihdam edilen adaylara en az 5 bin TL ödenmekte olup ödenen maaşlar ise 10 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ayrıca dünya genelinde özellikle Amerika’da istihdam edilen veri bilimcilerin maaşları ise 125 bin dolar civarına kadar çıkabilmektedir. Günümüzün en kazançlı mesleklerinden biri olarak veri bilimcilik popülerliği hızla artan ve en çok kazandıran meslekler arasında yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim