Türkiye’de en eski mesleklerden biri olan ve son zamanlarda da olukça popüler meslekler arasında yer alan mahalle ve köy muhtarlığı için de maaş katsayısının yükselmesi ile muhtarların temmuz ayı maaşlarına zam yapılmış bulunuyor. Bu noktada merak edilen konulardan biri de 2020 Temmuz ayı itibari ile muhtar maaşlarına ne kadar zam yapıldığı, zamdan sonra muhtar maaşlarının ne kadar olduğuna yönelik sorulardır. İşte merak edilen zamma ve zamlı muhtar maaşlarına ilişkin detaylar ve bilgiler.

Kimler Muhtar Olabilir?

Maaş konusuna değinmeden önce birçok kişinin merak ettiği bir soruyu da açıklamak gereklidir. Özellikle kimler muhtar olabilir, muhtar olmak için hangi şartların sağlanması gerektiği gibi sorulara yanıt olarak muhtar olmak isteyen adayların en az altı aydır ilgili mahalle veya köyde ikamet ediyor olması gerekmektedir. Buna ek olarak Türk vatandaşı olmak, 18 yaşından büyük olmak, okur yazar olmak, 2972 sayılı Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mâni hali olmamak, daha önce görevi bitmemiş olmak şartlarını sağlanmalıdır. Bu şartları sağlayan adaylar muhtarlık için başvuru yapabilmektedir.

Muhtarın görevleri ise bölgelerde yaşayan muhtaç, yaşlı, sakat ve benzeri durumdaki bireyleri tespit etmek, askerlik ve seferberlik görevlerini yürütmek, seçmen kağıtlarının dağıtılmasını sağlamak, mahalle ve köyde bulunan eksik kamu hizmetlerini yerine getirmek gibi görevler yer almaktadır.

2020 Zamlı Muhtar Maaşları

2019 yılında bin 911 TL maaş alan muhtarlar 2020 yılı itibari ile ortalama 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında maaş almaktaydı. Bu noktada maaş katsayısındaki artıştan yararlanan 50 bin 278 muhtara ödenen maaşlarda da artışa gidildi. Buna göre köy ve mahalle muhtarlarına14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilmekle birlikte bu rakam temmuz ayı itibari ile artış gösterdi. 14 bin 750 gösterge ile 0,154461 katsayısı çarpımında muhtarlara ödenecek olan yeni maaş brüt olarak 2 bin 278 TL net olarak ise 2 bin 261 TL olarak hesaplanmış bulunuyor.