Günümüzde en popüler sektörlerden biri olan medya sektörü bünyesinde birçok meslek bulunmakta olup özellikle son zamanların en dikkat çeken meslekleri arasında ise muhabirlik girmiştir. Birçok kişi nasıl muhabir olunur, muhabir olduktan sonra iş olanakları nelerdir, ne kadar maaş ödenmektedir gibi birçok soruya ilişkin detaylar ve bilgiler ise haberin devamında yer almaktadır.

Muhabir Kimdir?

Muhabir, muhabir kelimesinden türetilen bir kelime olmakla birlikte günümüzde medya kuruluşlarında haber derleyen, sunan, hazırlayan kimselere verilen bir isimdir. Muhabir olarak görev yapmak isteyenlerin özellikle mesleğin gereklerini yerine getirmesi önemlidir. Zira sürekli göz önünde olmak, seyahat engeli olmamak, gerekirse vardiyalı ve gece çalışmak gibi birçok duruma elverişli olması ve görevin gereklerini yerine getirmesi beklenmektedir.

Muhabir Nasıl Olunur?
Muhabirlik mesleği özellikle son zamanlarda en popüler mesleklerden biri olarak tercih edilen meslekler arasında girmiştir. Bu noktada merak edilen meslekler arasında nasıl muhabir olunur sorusu gelmektedir. Muhabir olmak için genellikle üniversitelerin radyo ve televizyonculuk bölümlerinden ya da bu bölüme eş değer bölümlerinden mezun olmak şartı aransa da alaylı olarak tecrübesi bulunanlar da çoğu zaman iş olanağına sahip olabilmektedir. Hem kamuda hem de özel sektör medya kuruluşlarında adayların ilgili ilan şartlarını sağlaması durumunda istihdam edilmekte ve muhabir olarak görev yapabilmektedir.

2020 Muhabir Maaşları Ne Kadar?

Muhabir olarak görev yapan personele ödenen maaşlar kamu medya kuruluşlarında görev alıp almama, tecrübe, derece ve daha birçok niteliğe sahip olma durumuna göre farklılık göstermektedir.

TRT ve TRT bünyesinde yer alan kanallarda görev yapan muhabirlere ödenen maaşlar sözleşmeli olma durumuna göre 4 bin ile 5 bin TL arasında değişmekle birlikte kadrolu olarak görev yapma durumunda ise 6 bin TL ile 7 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren diğer medya kuruluşları bünyesinde görev yapan muhabirlere ödenen maaşlar ise yeni başlama durumuna göre 3 bin TL ile başlamakta olup deneyim ve tecrübe arttıkça 6 bin TL ile 7 bin TL arasına kadar çıkabilmektedir.

Editör: TE Bilisim