TCDD ülke genelindeki demiryolları işletmelerinde görevlendirilmek üzere çok sayıda makinist ve makinist yardımcısı kadrolarında personel alımları yapılıyor. Raylı sistemler makinistlik görevlerindeki alımlarda Raylı Sistemler Makinistlik önlisans programından mezun olmak eğitim şartları aranmaktadır. Kazanan adaylar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açılan hizmet içi eğitimlere katılarak bu eğitimlerden başarılı olmaları gerekmektedir. Tamamlanan eğitimler sonucunda aday memur olarak atanan memurlar TCDD’nin bu görev tanımındaki iş ve işlemleri yapmaktadırlar.

MAAŞLARI NEDİR?

Maaş hesaplamaları çalışanların görev yılı, eşinin çalışıp çalışmadığı, çocuk sayısı ve çocukların yaşlarının 6 yaşından küçük olup olmadığı gibi hususlara göre farklılık göstermektedir. 2020 yılında ortalama 3 bin 500 Tl  maaş almaktadırlar. Evli ve çocuğu olan makinist yardımcısı 4300 Tl maaş hakları bulunuyor.

GÖREVLERİ NELERDİR?

Makinistler, tren seferlerinin sefer sürecindeki meydana gelen aksaklıkları ve arızaları rapor ederek mevsim koşullarına göre trenin hava sıcaklığı koşullarının daha iyi bir konuma getirmek Yolculuk tamamlandıktan sonra gerekli olarak defter ve resmi işlemleri tamamlamak, telsiz konuşmaları yaparak diğer TCDD çalışanları ile uyum içinde çalışara gerekli kontrollerin sağlanması.  Bazı küçük tamir gerektiren durumlarda bunların tamamlanmasında görevlendirilebilirler.  Lokomotifi çalıştırırlar ve hareket emiri, işaretleri ve diğer uyarıla bağlı kalarak trenin harekelerini kontrol etmekte görevlidirler. Makinist yardımcısı çalışanlar alacakları eğitimler sonucuna başarılı olmaları ile makinist kadrosuna atanırlar. Alacakları stajların tamamlanması ile makinist ehliyeti alabilmektedirler.

Editör: TE Bilisim