Ülkemizi temsilen uluslararası yarışmalara katılan ve şampiyon olup madalya kazanan sporculara aylık bağlandığı bilinmekte olup özellikle birçok sporcunun ve yakının merak ettiği sorular ise bu haktan kimlerin yararlanabildiği, ne kadar maaş alabildiği gibi konularıdır. Bu noktada ilgili maaş desteği için sağlanması gereken şartlar ve diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Başvuru Şartları Neler?

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında hem bireysel hem de takım halinde başarılı olan sporcular ile bunların teknik direktör ve antrenörlerine bu maaş ödemesi yapılmakta olup bireylerin bu doğrultuda 40 yaşını doldurmaları fakat 40 yaşını doldurmamalarına rağmen %40 oranında sakatlığı bulunması durumunda aylık bağlanabilmektedir.

Takım halinde şampiyon olan, dereceye girenlere ise şampiyona türü esas alınarak ferdi başarı sağlamış sporculara bağlanacak aylığın %75’i oranında aylık bağlanmaktadır.Milli takım antrenör ya da teknik direktörleri de aylık bağlama kapsamı içerisindedir ancak bu kapsamda bağlanan aylıklar hak sahiplerine intikal etmemekte olup bunun yanış ıra bireysel olarak kazanılan aylıklarda ise eşe, dul eşin vefatı sonrasında koşullar yitirilse bile çocuklara intikal etmektedir.

Sporculara aylık bağlanması hakkında ise hükümler ve diğer detaylar 2913 sayılı Kanun’dan yer almakta olup bu haktan yararlanmak isteyenler için ilgili kanundan detaylar öğrenilebilir ya da SGK üzerinden bilgi almak isteyenler ise http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/primsiz_ayliklar adresinden destek alabilmektedir.

Başvuru Şekli

İlgili aylık hakkından ferdi ya da takım halinde yararlanmak isteyenlerin ise başvurularını İlgili federasyonlara ve Gençlik Spor Bakanlığına yapması gerekmektedir. Bireylerin başvuru yaparken ise birtakım belgeleri de beraberinde getirmesi gerekli olup bu belgeler ise şu şekilde açıklanmıştır; Cumhurbaşkanlığı Kararı ve ekleri, Federasyonlarca düzenlenen sporcu belgesi, Dilekçe, Maluliyet nedeniyle aylık talep edenlerden Sağlık Kurulu raporu şeklindedir.

Editör: TE Bilisim