Dün yayınlanan Resmi Gazete ilanı ile birlikte Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan binlerce taşeron işçisinin kadroya geçmesi hakkında bir karar yayınlandı. Buna göreKİT ve Bağlı Ortaklıklarıyla ilgili yapılan düzenlemede önümüzdeki yılda kamu işletmelerinin ülke kaynaklarını etkin ve daha verimli kullanmak doğrultusunda sözleşmeli olarak çalışan işçilerin de yapılacak sınav dahilinde başarı olmaları durumunda kadroya alınacaklar.

Sınavla Alım Yapılacak

Resmi Gazete’de de yer alan KİT'lerin 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı kapsamında taşeron işçilerin kadroya alınması için sınav yapılacak olup bu sınavda başarılı olmaları halinde halihazırda görev yaptıktan teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilebilecek.

Başvuru şartları genel itibari ile ilgili kararın 8/3 ve 8/4’ünde yer almakta olup:

(3) Bu madde uyarınca yapılacak atamalar 4 öncü maddenin birinci fıkrası ile 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında doğan kontenjandan, teşebbüslerin talepleri doğrultusunda her bir kamu iktisadi teşebbüsü ve bağlı ortaklığı için Bakanlık tarafından belirlenecek sayıyı aşmayacak şekilde karşılanır. Bu şekilde yapılacak atamalarda 7 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen usul uygulanmaz.

(4) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar yılı içerisinde yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınav yapar. Bu kapsamda yapılacak sınava ilişkin usul ve esaslar ile gerekli nitelikleri tespit etmeye yönetim kurulları yetkilidir” şeklinde ifade edilmiştir.

Açıktan veya Naklen Atama Yapılacak

İlgili karara göre KİT'lerin tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimliliği ve kârlılığı artıracak tedbirler alınması gündeme gelmiş olup kurum bünyesinden personel ihtiyacının karşılanamaması halinde, 2018'de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75'i kadar personelin açıktan veya naklen atanması mümkün olacak. Bu düzenleme aynı zamanda taşeron işçilerin de kadrolu olarak istihdam edilmesine dayanak oluşturuyor.

Taşerona Ne Kadar Zam Olacak ?

Kanun gereği kamuda çalışan işçilere Ekim 2020, belediyede çalışan işçilere Haziran 2020’ye kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılması kararlaştırılmıştı. Buna göre noktada yerel mahkemenin verdiği karar ile asgari ücretin fazlası şeklinde çalışan işçilerin ücreti yeni asgari ücret düzeyine yükseltilecek.

KİT’lere kadro haberinin detayları için: https://www.isinolsa.com/gundem/kitlerde-calisan-taseron-iscilere-mujde-kadro-karari-verildi-h28700.html

Editör: TE Bilisim