Günümüzün bilinen meslekleri arasında olmasa da özellikle kamuda ve farklı kurumlarda oldukça fazla iş olanağına sahip olan meslek kollarında biri de teknik öğretmenliktir. Bu noktada hem özel hem de kamu sektöründe çalışma olanağı bulan mesleğe ilişkin olarak teknik öğretmen kimdir, ne iş yapar, nasıl teknik öğretmen olunur, kamuda teknik öğretmenlere ödenen maaşlar ne kadardır gibi sorular merak edilmektedir. İşte merak edilen bu sorulara ilişkin olarak mesleğe ilişkin detaylar.

Teknik Öğretmen Kimdir? Ne İş Yapar?

Teknik öğretmen, özellikle teknik meslek eğitimi veren lise, ön lisans ya da 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olan, metal, makine, mobilya ve benzeri sektörlere ilişkin konularda ders veren kişilere olarak ifade edilebilir. Bu kapsamda özellikle teknik öğretmenlik dereceleri bulunmakta olup teknik liselerden mezun olanlar teknisyen, 2 yıllık yüksekokullardan mezun olanlar ise tekniker ya da yüksek tekniker, 4 yıllık teknik eğitim bölümlerinden mezun olanlara ise teknik öğretmen unvanı verilmektedir.

Teknik öğretmenler, ilgili sektörde eğitim gören öğrencilere detaylı ve kapsamlı bir eğitim vermekte, uygulama ve pratik yaptırmakla görevli olmak otomotiv başta olmak üzere mobilya, sanayi ve benzeri iş kollarında uzmanlığı bulunan teknik bilgiyi kendisine atanan görevde kullanmak, sahip olduğu alanda uzmanlığına ilişkin gelişmelerden haberdar olmak, teknik bölüm derslerini müfredata uygun bir şekilde planlamak ve öğretmek gibi çeşitli görev tanımlarına sahiptir.

Teknik Öğretmen Nasıl Olunur?

Teknik öğretmen unvanı ile ders vermek için öncelikle üniversitelerin 4 yıllık Teknik Eğitim Fakültelerinin mobilya, otomotiv ve benzeri bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Kamuda görev almak için ise KPSS sınavında ilgili puan türünden istenen en az puan şartı ile diğer şartların sağlanması gerekmektedir.

2020 Teknik Öğretmen Maaşları

Kamu kurumlarında teknik öğretmen olarak 7/1 derecesinde görev alan bekar bir çalışana 2020 itibari ile ödenen maaş tutarı net olarak 4 bin 962 TL’dir. Bunun yanı sıra 1/4 derecesinde 10 hizmet yılı bulunan bir personele ise 5 bin 701 TL maaş ödemesi yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim