Toplum deyince akla gelen ilk alanlardan olan sosyoloji, bu alandan mezun olan adaylar için farklı istihdam alanları sunmaktadır. Bu istihdam alanları arasında kamu kurumları da yer almakta olup belediyeler başta olmak üzere çeşitli kamu kurumları sosyolog statüsünde birçok adayı istihdam etmektedir. Peki sosyolog kimdir, ne iş yapar, 2020 yılı itibari ile kamuda sosyolog olarak çalışan bir personel ne kadar maaş almaktadır? İşte tüm detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Sosyolog Kimdir? Ne İş Yapar?

Günümüzün en çok tercih edilen meslek alanlarından biri olan sosyoloji bölümünden mezun olan adaylar sosyolog olarak unvan kazanmaktadır. Bu noktada sosyologlar, toplumların sağlıkları, ilişkisi ve benzer etkileşimleri üzerine araştırma yapan, toplumdaki suç, eğitim ve benzeri konulardaki olguları saptayan ve bu olgulara yönelik politika üreten kişiler olarak ifade edilmektedir.

Sosyolog olarak adayların görevleri arasında, toplumun sağlığı, eğitimi psikoloji üzerine çalışmalar yürütmek, analizler gerçekleştirmek, anket yolu ile toplumu ve kültürü tanılama çalışmaları yapmak, alanda uzman fikirleri bir araya toplamak, toplumdaki problemlere çözümler üretmek, alan ve saha çalışmaları yürütmek, yapılan bu çalışmaları detaylı raporlar halinde ilgili kuruma ve sonrasında topluma sunmak başta olmak üzere benzer görev tanımları bulunmaktadır.

Sosyolog Nasıl Olunur?

Sosyolog olmak isteyen adayların bazı adımları takip etmesi gerekmektedir. Bu adımlardan ilki üniversitelerin 4 yıllık sosyoloji ve eş değer kabul edilen bölümlerinden mezun olmaktır. Bunun yanı sıra kamuda istihdam olmak isteyen adayların ise sonrasında KPSS sınavına girerek ilgili puan türünde en az puanı alması gerekmektedir. Sosyologlar belediyeler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda istihdam edilebilmektedir.

2020 Kamuda Sosyolog Maaşları

Kamu kurumuna atanan göreve Ağustos 2020 itibari ile 7/1 derecesinde başlayan bekar bir sosyoloğa ödenen maaş tutarı Gösterge Aylığı (7/1) 108,90 TL, Taban Aylığı2,417,70 TL, Yan Ödeme Aylığı 1,67582,05 TL, Özel Hizmet Tazminatı1,364,66 TL, Ek Ödeme 1,320,64 TL net olarak ise 4 bin 504 TLmaaş ödemektedir. 1/4 derecesinde 10 hizmet yılı için ise net olarak 5 bin 202 TL ödeme yapılmaktadır.