Kamu kurumlarında görev alan binlerce meslek grubu arasından, özellikle son zamanlarda, en çok dikkat çeken meslek kolu olarak pedagogluk bulunuyor. Birçok aday tarafından merak edilenler arasında pedagog kimdir, ne iş yapar, nasıl pedagog olunur, kamuda pedagog olmak için izlenmesi gereken adımlar nelerdir soruları yer alıyor. Günümüzün meslekleri arasında yer alan pedagogluk mesleğine ilişkin olarak merak edilenler ise haberimizin devamında yer alıyor.

Pedagog Kimdir? Ne İş Yapar?

Pedagog, sadece belirli yaş grubu olarak, genel olarak 0 ile 12 yaş arası çocukların zihinsel gelişimi ile psikolojileri ile ilgili olarak saptamalar yapan, bu durumu takip eden, herhangi bir sorun durumunda buna çözüm, öneri sunan alanında uzman kişilere denmektedir. Danışmanlık olarak verilen öneriler ve tavsiyeler eşliğinde çocukların aynı zamanda sadece zihinsel değil; fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan doğru yetiştirilmesi üzerine de ebeveynlere rehberlik etmektedir.

Pedagogların görev tanımları arasında ailelere çocuklarının gelişimi hakkında bilgi vermek, hastanelerin çeşitli bölümlerinde danışmanlık derecesinde duygusal destek vermek, çocukların zihinsel, ruhsal, duygusal gelişimlerini takip etmek, çocuklara uygun televizyon programı başta olmak üzere her türlü programın hazırlanmasına rehberlik etmek, çocukları ile sorunları olan ailelere profesyonel destek sunmak gibi birçok görev yer almaktadır.

Pedagog Nasıl Olunur?

Pedagog olmak isteyen adayların öncelikle üniversitelerin 4 yıllık Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Genel itibari ile hem kamu hem de özel kurumlarda iş olanakları bulunan pedagog adayları, kamuya atanmak için ise KPSS sınavına girerek başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi çeşitli kamu kurumlarının açtığı ilana KPSS puanı ile başvuru yaparak kamuya atanabilmektedir.

2020 Pedagog Maaşları

Kamuda görev yapan ve mesleğe yeni başlayan 7/1 derecesinde bekar bir pedagog meslek çalışanına net olarak 4 bin 680 TL maaş ödenmektedir. 1/4 derecesinde 10 hizmet yılına sahip bir pedagog ise 2020 yılı itibari ile net olarak 5 bin 339 TL maaş almaktadır. Maaşlar derece, aile durumuna göre artış göstermektedir.

Editör: TE Bilisim