Son zamanda kamuya yapılan alımlarda dikkat çeken meslek gruplarından biri de icra memurluğudur. Özellikle Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi çeşitli kamu kurumlarında görevlendirilen icra memurları ne kadar maaş alır, icra memuru olmak için ne yapmak gerekir gibi konular ise en merak edilenler arasında yer alıyor. İşte meslek grubuna yönelik detaylar ve 2020 yılı itibari ile dereceye göre maaş bilgileri haberimizin devamında yer almaktadır.

İcra Memuru Kimdir, Ne İş Yapar?

Genel itibari ile Maliye Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) gibi kamu kurumlarında istihdam edilen personel, mahkeme kararına göre borçlulardan borcunu almak ve bunu alacaklılara vermek ile görevli adli memurlar olarak ifade edilebilir. Adalet Bakanlığı ile SGK bünyesinde de görev alabilmektedirler.

İcra memurlarının görev tanımları arasında; icra işlemlerine ilişkin belgeleri düzenlemek, bu belgelerin takibimi gerçekleştirmek, icra ile ilgili ihbar ve belgeleri borçlulara göndermek, istenilen emirleri yerine getirmek, haciz kararlarını uygulamak ve işlemlerini gerçekleştirmek, hacze konu olacak malların tespitini gerçekleştirmek, haciz yolu ile elde edilen malların satışını yapmak, borçluların taksitlendirme taleplerini yerine getirmek ile haciz sırasında bir engel durumuna karşı güvenlik talebinde bulunmak başta olmak üzere buna benzer görevleri yerine getirmek yer almaktadır.

İcra Memur Nasıl Olunur?

İcra memuru olmak için üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmekte olup kamuda görev alacaklarından dolayı ilgili yıl yapılacak olan KPSS sınavından en az 70 puan ve üzeri almaları gerekmektedir.

2020 İcra Memuru Maaşları Ne Kadar?

2 ya da 4 yıllık üniversite mezunu 7/1 derecesinde bekar ve Maliye Bakanlığı ya da GİB’te görevli bir icra memuru 2020 yılı itibari ile gösterge aylığı 108 TL, taban aylığı 2 bin 4117 TL, yan ödeme aylığı 56 TL, özel hizmet tazminatı 865 TL ve ek ödeme bin 320 TL olmak üzere kesintiler sonrasında net olarak 4 bin 61 TL maaş almaktadır. Aynı durumda diğer kurumlarda görev yapan icra memurları da 4 bin 34 TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim