Kamuda sağlık sektörü çalışanlarından biri olarak hasta bakıcılık, merak edilen mesleklerden biri olmakla birlikte bu meslekte istihdam oran nedir, hasta bakıcılar ne iş yapar, 2020 yılı itibari ile bir hasta bakıcı ne kadar maaş almaktadır gibi konulara ilişkin sorular bulunmakta olup haberin devamında ilgili konular hakkında açıklamalar ve detaylı bilgiler siz okuyucularımız ile paylaşılmaktadır.

Hasta Bakıcı Kimdir Ne İş Yapar?

Hasta bakıcı genel olarak herhangi bir ameliyat, operasyon sonucunda kendisine bakılmasına ihtiyaç duyan ya da yaşlı, hasta olan kişilerin ilgili bakımlarını gerçekleştiren, onlara refakat eden görevlilere verilen unvandır. Bu meslek grubu çalışanları hastanın kullanması gereken ilaçlarının takibini yapmak, ayrıca bu ilaçları zamanında, doğru dozda alınmasını sağlamak, hastanın fiziksel yarası varsa pansumanını değiştirmek, hastanın günlük ihtiyaçlarını karşılamasına yardım etmek, hastanın dinlenmesi için doğru pozisyonda yatmasını sağlamak, doktorun talimatlarına göre verilen görevi yerine getirmek ve hastanın odasının temiz ve havadar olmasını sağlamak gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır.

Hasta Bakıcı Nasıl Olunur?

Hasta bakıcı olmak için adayların en az meslek liselerinin ilgili Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından veya üniversitelerin Hasta Bakıcılığı ve Yaşlı Hizmetleri ön lisans programından mezun olmaları gerekmektedir. Ya da ilgili alanlarda MEB olmak üzere kamu kurumları tarafından sağlanan kurslara katılarak belge, sertifika alınması gerekmektedir. Kamu kurumlarının açtıkları ilanlara başvuru yaparak adaylar atanmakta ve görevlerine başlamaktadır.

Lise ve Ortaokul Mezunu Maaşları

İlgili mezuniyet derecesine sahip olan, mesleğe yeni başlayan bekar bir hasta bakıcıya kamuda 2020 yılı zamlı olarak maaşı 3 bin 782 TL ödenmektedir. 1/4 derecesinde 25 hizmet yılı olan bekar bir personel ise 4 bin 012 TL maaş almaktadır.

Ön Lisans ve Lisans Mezunu

Lisans veya ön lisans mezunu olarak mesleğe yeni başlayan bir personele ise 3 bin 958 TL maaş ödenmekte olup 1/4 derecesinde 25 hizmet yılı olan bir personele ise 4 bin 100 TL’ye kadar maaş ödenebilmektedir. Maaşlar evli ve çocuklu olma durumuna göre de artış gösterebilmektedir.