Günümüzün meslekleri arasında yer alan fizyoterapist meslek koluna ilişkin birçok konu merak ediliyor. Bu konuların başında fizyoterapist nasıl olunur, kamuda fizyoterapist maaşları ne kadardır, fizyoterapistler ne iş yapar gibi birçok soru bu alanda bulunmaktadır. İşe günümüzün en çok talep gören mesleklerinden biri olan meslek grubuna ilişkin detaylar ve bilgiler.

Fizyoterapist Kimdir, Ne İş Yapar?

Sağlık alanında göre yapan fizyoterapist, yaralanmalar başta olmak üzere, hareket sistemindeki bozulmalar, eklem rahatsızlıkları gibi farklı sağlık sorunlarına yönelik hekim yönlendirmesi ile fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavisi yapan kişilere denilmektedir.

Fizyoterapist olarak göreve başlayan bir personel ise hastaların kas, sinir ve eklem sorunlarını testler yardımı ile değerlendirmek, hastanın günlük yaşamı boyunca hareket aktivitelerine ilişkin sorunları tespit etmek ve rehabilitasyon programı uygulamak, egzersiz ya da fiziksel aktivite, masaj, yürüme, yüzme gibi mesleki yaklaşımlar ile fizyoterapi uygulamaları yapmak, Özürlülere verilecek sağlık kurulu raporlarında çalışma kapasitesini belirlemek gibi farklı görevleri yerine getirmektedir.

Fizyoterapist Nasıl Olunur?

Fizyoterapist olarak görev yapmak isteyen adayların sağlaması gereken birtakım adımlar bulunmakta olup bunları şu şekilde ifade etmek mümkündür. Öncelikle üniversitelerin 4 yıllık 4 yıllık lisans bölümünü bitirmeleri gerekmektedir. Bu noktada mezun olduktan sonra ister kamu isterlerse de özel sektör kurumlarında çalışma olanağına sahiptirler.Kamuda çalışmak isteyenler ise KPSS sınavına girerek ilgili puan türünden bir puana sahip olmalıdır. Merkezi alım ile ya da sözleşmeli olarak ataması yapılmaktadır.

Ağustos 2020 Fizyoterapist Maaşları

İlgili meslek grubuna kamudaağustos ayında yeni başlayan bekar 7/1 derecesinde bir fizyoterapistGösterge Aylığı (7/1)108,90 TL, Ek Gösterge Aylığı139,01TL, Taban Aylığı 2,417,70TL, Yan Ödeme Aylığı 83,27TL, Özel Hizmet Tazminatı 1,379,34TL, Ek Ödeme1,394,01TL olmak üzere net olarak 4 bin 686 TL maaş almaktadır.

Ayrıca 1/4 derecesinde bir meslek çalışanı ise 10 hizmet yılı olması durumda net olarak 5 bin 345 TL maaş almakta olup evli ve çocuk sahibi olma, derece ve hizmet yılına göre maaşlarda artış görülmektedir.

Editör: TE Bilisim