Ülkemizde her ne kadar az tercih edilen bölümler arasında yer alsa da dünya genelinde en prestijli mesleklerden biri de fizikçi olmaktır. Genel itibari ile çalışanlara fizikçi olarak hitap edilmekte olup branşa ve uzmanlığa göre farklı unvanlar ile hitap edilmesi de mümkün olmaktadır. Peki fizikçi nasıl olunur, kamuda istihdam olanağı var mıdır, fizikçiler ne iş yapar ve 2020 yılı itibari ile aldıkları maaş tutarı ne kadardır, ilgili konulara ilişkin detaylar ve mesleğe ilişkin tüm bilgiler haberin devamında yer almaktadır.

Fizikçi Kimdir? Ne İş Yapar?

Fizik alanında çalışmalar yürüten, doğanın dinamiklerini araştıran, gözlemleyen ve araştırmalar yapan kişilere genel itibari ile fizikçi denilmektedir. Bu noktada kuramcı, yani teorik fizikçi, fiziksel doğa sisteminin matematiksel arka planını araştıran, kuramlar, yasalar geliştiren, karmaşık yapıları anlamlandırmaya çalışan bilim insanıdır. Deneysel fizikçi ise matematiksel olarak açıklanan kuramları test eden, olabilirliğini deneyen bilim insanları olarak ifade edilebilir.

Fizikçi olarak iki farklı alanda da doğayı anlama çabası bulunmakta olup hem matematiksel kuram hem de pratik uygulama dahilinde gözlem, deney, araştırma gibi faaliyetleri erine getirmektedirler. Atomların yapısı, astronomi gibi birçok alanda çalışmalar yürütürler.

Fizikçi Nasıl olunur?

Fizikçi unvanı elde etmek isteyen adayların ilk olarak üniversitelerin örgün olarak Fen ve Edebiyat Fakültelerinde verilen 4 yıllık Fizik bölümlerinden ya da Fizik Mühendisliği bölümleri ile eş değer bir bölümden mezun olması gerekmektedir. Lisans mezunu olarak ilgili bölümden mezun olan adaylar fizikçi unvanını elde eder. Kamu kurumlarında istihdam olanakları arasında TEDAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK, TAEK, ROKETSAN, M.K.E gibi kamu kurumları bulunmaktadır. Ayrıca yurt dışında da istihdam olanağı bulunmaktadır.

2020 Fizikçi Maaşları

Fizikçi olarak kamu kurumlarında göreve yeni başlayan bekar lisans mezunu 7/1 derecesinde bir fizikçi 2020 yılı itibari ile zamlı olarak 5 bin 108 TL maaş almaktadır. 5/3 derecesinde 10 hizmet yılı olan bir fizikçi ise 5 bin 199 TL maaş ödemesi almaktadır. 25 yıl ve üzeri hizmet yılı 1/4 derecesinde ise ödenen maaş tutarı 5 bin 870 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Editör: TE Bilisim