Son zamanların en çok talep gören meslek gruplarından biri olan aşçılık, özellikle kamu kurumları bünyesinde de en çok alımın yapıldığı alanlardan biri oldu. Bu noktada birçok kişi tarafından kamuda aşçı nasıl olunur, aşçı olmak için hangi adımları izlemek gerekir, kamuda aşçı maaşları ne kadardır gibi soruları merak etmeye başlamıştır. İşte kamuda aşçılığa yönelik detaylar ve bilgiler haberimizin devamında yer almaktadır.

Aşçı Kimdir? Ne İş Yapar?

Aşçı, çeşitli besin ve yiyecekleri, içecekleri kullanarak yenilecek hale getiren kişi olarak ifade edilmekte olup genel itibari ile yemekhane, büfe ve benzeri yemek pişirme alanlarında çalışmakta hem özel sektör hem de kamu sektörü bünyesinde istihdam edilebilmektedir.

Aşçı olarak görev yapan personelin görev tanımları arasında, müşterilerin, çalıştığı kurumun istekleri doğrultusunda yemek hazırlamak, menü çıkarmak, iş sağlığı ve güvenliği ile hijyen kuralları çerçevesinde yemek, yiyecek hazırlamakhem dünya hem de ülkedeki yemek kültürüne ilişkin gelişmeleri takip etmek, standart tabak oluşturmak, menüye ilişkin tüm ürünleri ortaya koymak gibi görevler yer almaktadır.

Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçı olmak isteyen bireylerin izlemesi gereken birtakım adımlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, usta çırak ilişkisi bünyesinde alaylı olarak bu alanda yetişmek, deneyim ve tecrübe kazanmaktır. Bir diğer ise mektepli olarak bu alanda eğitim görmektir. Eğitimli olarak aşçı olmak isteyenlerin üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık gastronomi veya eş değer bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra günümüzde bir başka yöntem de ilgili kurumlar tarafında verilen eğitimlere katılarak aşçılık sertifikası alarak bu mesleği icra etmektedir.

Kamuda Aşçı Maaşları

  1. aşçı olarak görev yapmaya yeni başlayan 7/1 derecesinde bekar ve lise ve ortaokul mezunu bir personele ağustos ayı itibari ile Gösterge Aylığı (7/1) 108.90TL, Taban Aylığı 2,417.70 TL, Yan Ödeme Aylığı24.49 TL, Özel Hizmet Tazminatı660.32 TL, Ek Ödeme,173.90 TL olmak üzere net 3 bin 715 TL maaş ödenmektedir.10 hizmet yılına sahip 1/4 derecesinde bir çalışan ise 3 bin 969 TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim