Türkiye’nin ilk ve köklü havacılık kurumu olan Türk Hava Yolları’nın personel alımını duyurması ile birlikte mesleği olan ilgi de arttı. Bu noktada son zamanlarda kadın ve erkek adayların büyük ilgi gösterdiği alımlardan biri olan kabin memurluğu meslek grubu hakkında birçok faktör merak konusu oldu. En çok merak edilen konular arasında, kabin memuru olma şartları, mesleğin çalışma şartları ve maaş detayları olmakla birlikte siz okuyucular için bu konular ile ilgili detaylı bilgileri derledik.

Kabin Memuru Nedir? Ne İş Yapar?

Kabin memuru olarak isimlendirilen meslekte çalışan personeller hava taşıtlarında yolcuların güvenliği ve konforu ile ilgilenmekte aynı zamanda da ihtiyaç olduğu durumlarda pilot ve yardımcı pilotların kokpit dışında verdikleri görevleri yerine getirmektedir. Bu noktada erkek kabin memurlarına host ve kadın memurlara ise hostes denmektedir. Host ve hosteslerin görev alanı sadece mutfak bölümüne kadar olmakla birlikte kokpit içinden ya da uçak dışından sorumlu değillerdir.

Host ve hosteslerin görevleri arasında ayrıca acil durumlarda acil çıkış kapılarını açmak, yolcuların istekleri ile ilgilenmek, büfe hizmetini başlatmak gibi çeşitli görev tanımlarını kapsamaktadır.

Kabin Memuru Nasıl olunur ?

Host ve hostes mesleğini yerine getirmek ve bu alanda çalışmak için adayların THY başta olmak üzere diğer hava yolları firmalarına başvuru yapmaları ve bu başvurularda ise kurumlarından adaylardan sağlamasını istedikleri şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar ise genel itibari ile ideal boy ve kiloya sahip olmak, sağlık şartları ayakta durmaya ve mesleği yerine getirmeye elverişli olmak, vücudunda herhangi görünür bir yerinde piercing, dövme gibi görsel bütünlüğü bozan unsurlara sahip olmamak ve genellikle lise ve üzeri öğrenim düzeyine sahip olmak şeklindedir.

Kabin Memuru Çalışma Şartları

İlgili başvurular sonucunda kabin memuru olarak başlayacak olan adaylar ilk olarak eğitime alınmaktadır. Bu eğitimlerin ardından işe başlayan adaylar kabin amirliğine kadar yükselebilmektedir. Meslek grubu genel itibari ile belirli bir saat düzenine göre çalışmamakta ve uçuş saatlerine göre görevlendirilmektedir. Bunun dışında ise üniforma giyme zorunluluğu bulunmakta olup çalışma ortamı ise kokpite kadar olan uçağın bölümlerini kapsamaktadır.

Kabin Memurluğunun Avantajları

Günümüzde birçok adayın merak ettiği ve talep gösterdiği mesleklerden olan host ve hosteslik adaylara birtakım avantaj sağlamakta ve bunlar da mesleğe gösterilen talebin en önemli kaynağını oluşturmaktadır.

İlk olarak ülke ülke, şehir şehir gezme olanağı sağlaması olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda verilen ücretin oldukça iyi olması, pek çok ülke görmek ve insan tanımak, gözlem ve deneyim gibi çeşitli unsurlar mesleği cazip kılabilmektedir.

2020 Kabin Memuru Maaşları

Kabin memurluğuna ilişkin merak edilen konulardan biri de host ve hosteslere ödenen maaşlardır. Bu noktada THY bünyesinde görev alan ve 1 yıl tecrübeye sahip olan kabin memuru maaşı 5.000 ile 6.000 TL arasında değişirken, 5 yıl tecrübeye sahip kabin memurları ise 7.000 ile 8.000 TL arasında maaş alabilmektedir. Amir olarak görev yapan personel ise 9.000 ile 10.000 arasında maaş almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de faaliyet gösteren diğer hava yolları tarafından ödenen ücretler ise şu şekildedir; Onur Air tarafından kabin memurluğu için en az 3.500 TL, Pegasus firması kabin memurluğu için en az 3.500 TL, SunExpress hosteslik için en az 3.400 TL, Anadolu Jet hosteslik için en az 3.500 TL, AtlasJet kabin memurluğu için en az 3.500 TL maaş almaktadır.

THY tarafından yayınlanan yeni 700 kadın kain memuru alımı ilanına erişmek için: https://www.isinolsa.com/memur-alimlari/turk-hava-yollari-thy-700-kabin-memuru-alimi-basladi-genel-h28575.html

Editör: TE Bilisim