Gündemde sıklıkla yer alan haberlerden biri de işsizlik maaşının ne kadar olduğu, salgın sebebi ile başvuru şartlarının hafifletilip hafifletilmediği, kimlerin başvuru yapacağı ve nereye başvuru yapmaları gerektiği gibi konular merak konusu olmuştur. Özellikle salgın sonucunda işlerini kaybedenler için müjde niteliğinde olan bu ödeme hakkında detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

2020 İşsizlik Maaşı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile işsizlik maaşı da asgari ücret ile birlikte artmış olup asgari ücretin brüt 2 bin 943 TL ve net olarak da 2 bin 324 lira 70 kuruş olacağını açıklamıştı. İşsizlik maaşı da buna entegre olduğundan brüt asgari ücretin en az yüzde 40’ı ve en yükseği de yüzde 80’i kadar işsizlik maaşını oluşturuyor. Damga vergisi alınmadan işsizlik maaşının tutarı en düşük bin 177 TL en yüksek de 2 bin 354 TL olarak ödenmektedir.

İşsizlik maaşı 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süresinde ödenmektedir.

Kimler Başvuru Yapabilir?

İşsizlik maaşından yararlanmak isteyenlerin kendi isteği ve rızası dışında işsiz kalmak, Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak şartlarını sağlaması gerekmektedir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyenlerin hizmet akdi feshinden sonraki 20 içinde İŞKUR müdürlüklerine ya da İŞKUR internet adresi https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/issizlik-sigortasi/issizlik-odenegi/ adresinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim