Ülkemizde ilgi çekici meslekler arasında giren ve en çok kazandıran 50 meslek arasında yer alan diyetisyenlik için adayların hem özel hem de kamu sektörü kurumlarında istihdam edilebilmektedir. Bu noktada en merak edilen konular arasında meslek grubuna ilişkin istihdam olanakları, ne kadar maaş ödendiği, nasıl diyetisyen olunur gibi sorular yer almaktadır. İlgili konulara ilişkin detaylar ve diğer bilgiler ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Diyetisyen Nasıl Olunur?

Son zamanların en popüler mesleklerinden biri olan diyetisyenlik için adayların belirli aşamaları izlemesi gerekmekte ve bazı şartları sağlaması istenmektedir. Bunlardan ilki üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümleri ile bu bölüme eş değer olan 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Başarı ile mezun olan adaylar diyetisyen unvanı almaktadır. Adaylar kamu kurumunda görevlendirilmek isterlerse bu durumda KPSS sınavından ilgili puanı almaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra özel sağlık kurumları ve daha birçok kurumsal şirkette de görevlendirilmeleri mümkündür. Ayrıca kendi danışan bürolarını açarak serbest meslek kapsamında da çalışabilmektedirler.

Özel Sektör Diyetisyen Maaşları

Özel sektör kapsamında kurumsal firmalarda, özel sağlık kurumlarında istihdam edilebilen diyetisyenlere ödenen ücretler ilk girişte düşük kabul edilmektedir. Bu noktada yeni işe giren bir adaya asgari ücret düzeyinde ödeme yapılmaktadır. Sonrasında ise tecrübe şartına bağlı olarak 5 bin TL’ye kadar maaş ödenebilmektedir.Kendi işini kuran, ofisinde çalışan diyetisyenler ise en az 5 bin TL ile 15 bin TL arasında ücret kazanabilmektedir.

Kamuda Diyetisyen Maaşları

Başta hastaneler, sağlık ocakları ve diğer kamu sağlık kurumları olmak üzere devlette diyetisyen olarak görev yapan personelin maaşları derece ve hizmet yılına göre değişmektedir. BU noktada işe yeni başlayan 8/1 derecesindeki bir diyetisyen en az 4 bin TL maaş alırken, 5 yıl deneyimli 6/3 derecesinde bir personele ise 4 bin 500 TL, 15 hizmet yılı olan 2/1 derecesindeki bir personele ise 4 bin 950 TL’ye kadar maaş ödemesi yapılmaktadır. Hizmet yılı ve derece arttıkça maaşlar 5 bin 100 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Editör: TE Bilisim