Günümüzde çarşı ve mahalle bekçileri, 657 sayılı kanuna göre Devlet Memurları gibi kamu görevlisi olarak sayılmaktadır. Emniyet hizmeti veren çarşı ve mahalle bekçileri vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlayan silahlı kolluk biriminde görev alan kamu görevlileridir. Ne yazık ki çarşı ve mahalle bekçileri genel kolluk görevi içerisinde yer alan personellere göre daha az maaş almaktadır. Üstlenmiş oldukları sorumluluklar ve mesleğin yıpratıcılığı söz konusudur. Aynı zamanda da bekçilik onurlu bir meslektir. Çarşı ve mahalle bekçileri, devamlı olarak gece çalışır. Güvenliğin üst seviyede olması gereken bu mesleği icra eden kişiler meslek hakkında tüm bilgileri edindikten sonra çalışmaya başlayabilir.

BEKÇİ MAAŞLARI;

Emniyet Genel Müdürlüğü resmi hesabından 2020 çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarını duyurmuştu. Göreve yeni başlayan lise mezunu bir bekçi 4.527 TL aylık maaş alırken, lisans mezunu olan bir bekçi 4.535 TL aylık maaş almaktadır. Bu doğrultuda çarşı ve mahalle bekçilerinin öncelikle taban maaşlarına bakılmaktadır. Kişinin öğrenim durumu ve göstergesi diğer devlet memurlarına ödenen maaş ile aynı olmak zorundadır. Ancak bu durumda bazen bekçiler farklı maaş alabilmektedir. Bunun sebebi ise emniyet hizmeti için ödenen fazla çalışma ücreti ve tayın bedelinden kaynaklanıyor olmasıdır.

Geçtiğimiz günlerde bekçiler ile ilgili yasal bir düzenleme yapıldı. Düzenleme sonrası bekçilerin haftalık çalışma süreleri de arttırıldı. Kamu görevlilerinin eğitim durumları ve bulundukları pozisyon ile maaşlarında da artış söz konusu olabiliyor. Ayrıca bekçilerin devlet memurları ile eşit seviyede aynı maaşı alma zorunluluğu vardır.

  • İlkokul mezunu olan bir bekçi 4,302 TL maaş almaktadır.
  • Lise mezunu olan bir bekçi 4.352-4.527 TL arasında maaş almaktadır.
  • Ön lisans mezunu olan bir bekçi 4.357-4.400 TL arasında maaş almaktadır.
  • Lisans mezunu ve bekar olan bir bekçi 4,404-4,657 TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim