Yaz aylarının da gelmesi ile birlikte bazı meslek grupları tekrar faaliyetlerine devam etmekte olup bu mesleklerden biri de cankurtaranlardır. Korona virüs sebebi ile de bu yıl yaz aylarında denizler ve tatil yerleri boş kalmış olsa da normale dönüş yolunda tekrar açılan havuzlar, denizler ve diğer tatil beldelerinde görev yapan can kurtaranlar, birçok kişinin merak ettiği meslek grubu arasında yer alıyor. Peki can kurtaran nasıl olunur, çalışma şartları ve bu meslekten kazanılan ücret ne kadardır, işte merak edilen detaylara yönelik bilgiler.

Cankurtaran Nasıl Olunur? Cankurtaran Kimdir?

Cankurtaranlar, plaj ve havuzlarda görev yapan ve meslek tanımına göre kişilerin bu alanlarda herhangi bir boğulma durumunu engellemek, bu ihtimalde ise kişiyi kurtarmak ve gerekli olması durumunda ilk sağlık müdahalesini gerçekleştiren kişiler olarak tanımlanmaktadır. Oldukça önemli bir iş yapan cankurtaranlar kişilerin havuz ve plajlardaki güvenliğinden sorumludur.

Cankurtaran olarak görev yapmak isteyen adayların sağlaması gereken temel nitelikler arasında 18 yaşını geçmiş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak, cankurtaran eğitimi almak ve bu mesleği yapmasına karşı herhangi bir sağlık sorunu ve engel durumu olmadığını sağlık raporu ile kanıtlamak, ilgili yüzme ve ilk yardım sertifikalarına sahip olmak başta olmak üzere farklı nitelikler de alımı yapacak olan kurumlar tarafında istenebilmektedir.

Cankurtaranlar belediyeler, bazı kamu kurumları ve özel kurumlar olmak üzere hem kamu hem de özel sektör kurumlarında istihdam olanağına sahiptir.

2020 Cankurtaran Maaşları

Cankurtaran olarak görev yapan personele 2020 yılı itibari ile ödenen maaşlar çalışılan kuruma, kişinin niteliklerine, tecrübesine ve diğer bazı şartlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genel itibari ile sezonluk iş olanağına sahip olan cankurtaranlara en az 2 bin TL civarında maaş ödenmektedir. Buna ek olarak meslek grubunun ortalama maaş tutarı ise 2 bin 630 TL olmakla birlikte ödenen en yüksek maaş tutarının ise 3 bin 330 TL civarında gerçekleştiği görülmektedir. Özellikle sezonluk olarak yapılan bir iş olmasından dolayı bu meslek grubu çoğu kimse tarafından tercih edilmemektedir.