Birçok kişi tarafından tercih edilen meslek gruplarının başında askeri personel olarak görev yapılan meslekler yer almakta olup ülkemizde askeri personel alımlarına birçok kişi başvuru yapmaktadır. Adayların bu alımlarda başvurabileceği pozisyonlar arasında sözleşmeli er kadrosu da bulunmakta olup TSK bünyesinde sözleşmeli olarak görev almaktadırlar. Adayların ilgili meslek grubu ile ilgili olarak merak ettikleri konuların başında maaş bilgisi ve hakları gelmekle birlikte ilgili konuya ilişkin detaylar haberin devamında yer almaktadır.

Sözleşmeli Er Hakları, Şartları Nedir?

TSK bünyesinde sözleşmeli er olarak görev yapan personelin sosyal hak kapsamında 30 gün yıllık izi, 15 gün mazeret izni bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yükümlü askerlerden farklı olarak maaş almaktadırlar. Hafta içi mesaisinden sonra eve gitme hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca askeriyeden dışarı çıkmak için ise hafta sonu iznini beklemeleri gerekmektedir. Genellikle sözleşme süreleri 3 ile 4 yıl arasında değişiklik göstermekte olup yeni yapılan sözleşmenin alt yılı 1, üst yılı ise 3’tür.

Sözleşmeli er olarak görev yapmak isteyen adayların sağlamaları gereken birtakım şartlar bulunmakta olup bu şartlar arasında Türk vatandaşı olmak, erkek olmak, en az ilköğretim mezunu olmak, 25 yaşını aşmamış olmak, uzman er ya da erbaş olarak görev yapmamış olmak şartlarının yanı sıra diğer genel şartların da sağlanması gerekmektedir.

Sözleşmeli Er Maaşları

TSK bünyesinde görev alan sözleşmeli erler doğuda ya da batıdaki illerde görev yapma durumlarına göre maaş almaktadır. Buna göre 2019 yılı itibari ile doğuda görev yapan sözleşmeli erler 4.000 TL ile 4.500 TL arasında maaş almaktadır. Buna göre batıda görev yapan erler ise yaklaşık 3.750 TL maaş alabilmektedir.

Editör: TE Bilisim