Günümüzün prestijli mesleklerinden biri olan öğretim üyeliği akademik meslek grubu içerisinde yer almaktadır. Bu noktada öğretim üyeleri akademisyen olarak da adlandırılmakta olup farklı kadro ve pozisyonda üniversite öğretmeni, hocası olarak görev yapmaktadır. Üniversitelerde görev alan akademik kadrolar, farklı fakülte enstitü ve rektörlüklerde görev alabilmektedir. Devlet memuru olarak görev yapan personelin, özlük hakları da memurlardan farklıdır. Çalışma yerleri üniversiteler olup genellikle ders verme, araştırma faaliyetleri yürütme gibi birçok görevi yerine getirmektedirler.

Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?

Öğretim üyesi olmak için öncelikle üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Ardından adaylar, yüksek lisans eğitimlerinde devam edip bitirdikten sonra öğretim görevlisi olarak iş yaşamına devam edebilmektedir. Bunun için üniversitelerin mezun olunan alanda öğretim görevlisi ilanı açması ve adayların ise en az 70 ALES puanına sahip olması gerekmektedir. Araştırma görevlisi olmak için ise adayların yüksek lisans ve doktora öğrencisi olup aynı zamanda üniversitelerin ilgili alım ilanına çıkması, en az 70 ALES ve 50 YDS puanına sahip olması gerekmektedir.

Öğretim Üyesi Maaşları

Öğretim üyesi maaşları kadro ve hiyerarşik sıraya göre şu şekildedir. Öğretim Görevlileri ile araştırma görevlileri 5 bin 500 TL, Dr öğretim üyeleri 6 bin 150, doçent doktor kadrosu 7 bin 750, en az 3 yıllık profesör 9 bin 950 TL maaş alırken dekanlar 10 bin 250 ve rektörler ise 11 bin TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim