Özellikle adli personel içerisinde yer alan ve genellikle adliyelerde çalışan mübaşirler, aynı zamanda bir kamu personelidir. Bu noktada birçok kişinin merak ettiği konularda biri nasıl mübaşir olunur, mübaşirlerin çalışma şartları nelerdir ve mübaşirler 2019 yılı itibari ile ne kadar maaş almaktadır. İlgili tüm konular haberimizin devamında yer almaktadır.

Mübaşirin Görevleri Nelerdir?

Mübaşirlerin görevi genel olarak duruşmanın disiplinini sağlamak ve duruşmada hakimeyardımcı olmaktır. Mübaşirlerin görevleri daha ayrıntılı olarak şu şekilde ifade edilebilir.Zabıt kâtibi tarafından hazırlanan duruşma dosyalarını, duruşma gününden önceincelenmek üzere daire başkanı, üye veya Cumhuriyet savcısına götürmek. Bölge adliye mahkemesi bilgilendirme sistemi olmayan yerlerde günlük duruşmalistesini görülebilecek bir yere asmak mübaşirin görevlerinden sadece bir kısmıdır.

Mübaşir Nasıl Olunur?

Mübaşir olmak için ilk olarak ortaöğretim, ön lisans veya lisans mezunu olmak gerekmekte olup daha sonra ilgili KPSS sınavına girmek gerekmektedir. Merkezi atamada KPSSP94, P3 ve P93 puanları ile atamalar gerçekleşmektedir.

2019 Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan personellerden biri olan mübaşirlere 2019 yılı itibari ile ödenen maaş lise ve ön lisans mezunu olma durumuna göre değişmekte olup bu iki öğrenim düzeyine sahip personele 3 bin 750 TL maaş ödenirken 2/6 derece ve 35 hizmet yılı olan bir personele 4 bin TL civarında bir maaş ödenmektedir.