Günümüzde İİBF mezunlarının başvuracağı prestijli mesleklerden biri olan mali müşavirler, özellikle ilgili sınavları ve eğitimleri almaları sonucunda yeminli ya da serbest mali müşavir olarak görev yapabilmektedir. Bu noktada ticaret ve muhasebe bilgilerinin gerekli olduğu meslek grubu ticari işletmelerin mali işlerine bakmakta ve defterlerini tutmaktadır. Birçok kişinin merak ettiği konuların başında gelen mesleğe ilişkin bilgiler ve maaş detayları ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Mali Müşavirin Görevleri

Üniversitelerin İİBF fakültelerinden mezun olan adayların yoğun ilgi gösterdiği meslek grubunda adaylar mali müşavirlik bürolarında görev almaktadır. SMM ruhsatı almaları gereken adaylar aynı zamanda yeminli ya da serbest mali müşavirlik sınavlarını da başarılı olarak geçmelidir. Buna göre adaylar vergi iadelerini hesaplamak, muhasebe defterlerini tutmak, rapor be bütçe hazırlamak, mali kayıtları şeffaf bir şekilde oluşturmak, işlemlerde gizliliğe önem vermek ve iç kontrol ve finansal güvenliği sağlamak görevlerini yerine getirmektedir. Özellikle bu noktada yeminli mali müşavirler de devlet adına kurumların defterlerini denetlemekte olup aynı zamanda bir devlet personeli gibi görev yapmaktadır.

2019 Mali Müşavir Maaşları

Ülkemizde birçok ilde görev yapan mali müşavirler firmaların büyüklüğüne ve tuttuğu defterlerin, ticari işletmelerin büyüklüğüne göre farklı ücretler almaktadır. Buna göre 2019 yılı itibari ile yaklaşık 50 defter tutmakta olan bir mali müşavir yine yaklaşık olarak 5 bin 500 TL kazanabilmektedir. Bunun yanı sıra defter ve diğer faktörlere bağlı olarak 15 bin TL’ye kadar kazanabilmektedirler.