Yerel yönetimler kapsamında geçmişten günümüze önemli bir rol oynayan muhtarlık, merak edilen ve birçok adayın ilgisini çeken meslekler arasında yer alıyor. Özellikle geçtiğimiz seçim dönemi sonrasında da oldukça ilgi gören muhtarlık, mahalle ve köyler olmak üzere yerel yönetim sisteminin adeta mihenk taşı görevini görüyor. Bu kapsamda merak edilen konuların başında muhtarlık mesleğine ilişkin şartlar, çalışma koşulları ve 2019 yılı itibari ile elde edilen maaş tutarı gibi konular gelmekte olup mesleğe ilişkin detaylar haberin devamında yer alıyor.

Muhtarlık Çalışma Şartları ve Detaylar

Muhtarlık mesleğini icra eden adaylar görevleri kapsamında seçimlere katılmak, sağlık ocağı ve benzeri merkez kurullarında arsa bedel tespit komisyonlarında görev almakta, cadde ce sokaklarda yer alan levhaların eksik ve bozuk olanlarını bildirerek yaptırma, seçimler ile ilgili görevleri yerine getirme, mahalle ya da köyde oturan vatandaşlar için gerekli olan ilmühaberleri düzenleme, nüfus kağıdı ve ikamet kağıdı gibi hizmetleri sağlamakla görevlidir.

2019 Zamlı Muhtar Maaşları

Köylerde ve mahallelerde en küçük yerel yönetim biçimi olan muhtarlık kapsamında muhtar olan bireylere 2019 Temmuz ayı itibari ile ödenecek olan zamlımaaş2.007 ₺ olmakla birlikte 2019 Ocak ayında muhtarlara ödenen tutar 1.911 ₺ olarak belirlenmişti. Bu yıl temmuz ayında yapılan enflasyon zammı ile birlikte maaşlarda yüzde 6,01 oranında bir artış yapıldı.

Ülkemizde geçtiğimiz yıldan bu yana birçok taşeron işçisi kamudaki kadrolarına kavuşmuş olmakla birlikte kadroya geçen kamu işçileri ise kendilerine ödenecek olan ilave tediyeye tutarının ne zaman ödeneceği hakkında açıklama beklemekteydi. Bu kapsamda Akşam Gazetesinde yer alan habere göre ilgili KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilere bu tediye tutarının bayramdan önce ödenmesinin planlandığı duyuruldu. Bir milyondan fazla taşeron işçinin merakla beklediği açıklamaya ilişkin detaylar ise haberin devamında yer alıyor.

Her Yıl Düzenli Ödenecek

İlgili 6772 sayılı KHK kapsamında taşerondan kadroya geçen işçilere ilave tediye ödenmesi hükmü yer almaktaydı. Kamu işçilerine yapılacak olan tediye ödemeleri ise kanun kapsamında her yıl düzenli bir şekilde ödenecek. Bu ödemeye ayrıca 52 gün eklenmek sureti ile ilave tediye ödeneği de yapılmaktadır. Yılda 4 taksit ile ödenecek olan tediye tutarları 13 gün olarak yapılmakla birlikte 2019’da ilk iki taksit ocak ayı ve Ramazan Bayramı öncesinde işçilere ödenmişti. Bu kapsamda tediye ödemelerinde iki taksit kalmış durumda.

Kalan İki Taksit Ağustos ve Aralık’ta Ödenecek

İlave tediye ödemeleri geçtiğimiz yılda da ocak, haziran, ağustos ve aralık aylarında ödenmiş olup bu yıl da aynı aylarda ödenecek. Kalan iki taksitten ilkinin ise bu gelecek ağustos ayında ödenmesi bekleniyor. Bu kapsamda Akşam Gazetesi haberine göre ise ağustosta yapılacak olan tediye ödemeleri ise Kurban Bayramı öncesinde ödenecek.