Günümüzde taşeron olarak çalışan binlerce kişi bulunmakla birlikte özellikle geçen seneden itibaren taşeron işçilerin özlük, çalışma ve mali haklarına yönelik iyileştirmeler halen devam etmektedir. Birçok taşeron işçisi haklarında iyileştirme talep ederken bu konu ise gündemde yerini korumaktadır. Bu kapsamda belediyeler ve diğer kamu kurum kuruluşlarında 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları ve çalışma şartları da merak edilmekte olup haberin devamında 2019 yılına ait detaylı bilgiler yer almaktadır.

2019 Taşeron Çalışma Şartları ve Haklar

Bir milyondan fazla taşeron işçinin bulunduğu ülkemizde kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere belediyeler ve il müdürlükleri gibi kurumlarda da istihdam edilen işçilere mali ve sosyal haklar kapsamında yardım yapılmaktadır. Buna göre resmi günlerde tatil günü mesaisi yapmaları durumunda 1 günlük toplamda 2 yevmiye ücret almaktadır. Bunun yanı sıra işçilerin haftalık olarak 45 saati aşan çalışma saati bulunması durumunda ise saat başı %50 fazla ücret ödemesi yapılmaktadır.

2019 Taşeron Maaşları

Ülkemizde başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere birçok taşeron istihdam edilmekte olup taşeronişçilerinmaaşıda çalıştıkları kamı kurumu ve kuruluşlarına göre farklılık göstermektedir. En az asgari ücret düzeyinden maaş alan taşeron işçilere 140 ₺ evlenme yardımı, 300 ₺ birinci derece yakını vefat etmesi durumunda ölüm yardımı, hastalık yardımı, 75 ₺ bayram yardımı, 30 ₺ yakacak yardımı, 100 ile 140 ₺ arasında öğrenim yardımı ve çocuk başına 25 ₺ çocuk ve aile yardımı yapılmaktadır.

Birçok vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alan ve gerek taşınma gerek atama ve benzeri durumlarda ortaya çıkan adres değişikliği halinde ikametgâhın nasıl değişeceği konusu gündemde hep yer almaktadır. Bu konuda özellikle e-devletin yaşamımıza girmesi ve birçok kamuya ait resmi işlemleri online olarak gerçekleştirmeye izin vermesi sebebi ile adres değişikliği konusu da kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. E-devlet üzerinden yapılabilen bu işlemler ile nüfus dairesine gitmeye gerek kalmadan kolay bir şekilde yeni adres beyanı yapılabilmektedir. Rehber yazının devamında detaylar yer almaktadır.

E-Devlet Üzerinden Adres Değişikliği Beyanı

Binlerce kişinin çeşitli nedenlerden dolayı ihtiyaç duyduğu adres değişikliği beyanı için nüfus müdürlüklerinde gerekli işlemler yapılarak halledilmekteydi. Fakat e-devletin kullanım alanının artması ve birçok kamu kurumu işlemlerinin gerçekleştirilmesine olanak tanıması sebebi ile ikametgâh değişimi de oldukça kolay bir hale gelmiş oldu. Bu doğrultuda vatandaşlar e-devlet şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile sisteme girerek adres değişikliği yapabilmektedir.

İkametgâh Nasıl Değiştirilir?

E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra çıkan sayfada arama çubuğuna “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ya da Adres Değişikliği Bildirimi” yazılır. Açılan sayfada Mobil İmza ya da Elektronik İmza ile kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra yeni adres kuruma belirtilir. Bu sayede online olarak adres değişikliği kolaylıkla e-devlet üzerinden yapılmakla birlikte aynı zamanda güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.