Yeni yıla sayılı günler kala özellikle yılbaşı dahil olmak üzere tatil günlerinde çalışmakta olan işçilere müjdeli haber verildi. Özellikle birçok işçi bu sebepten dolayı gözlerini 1 Ocak tarihine çevirdi. Çoğu çalışanın yeni yılda izin kullanacağı ve tatilde olacağı varsayıldığında bu durumda çalışan işçilere de fazla mesai ücreti ödenmesi gündeme geldi. Yeni yılda çalışacak olanlar bundan dolayı resmi tatil gününde çalışacaklar karşılığında bir de tam gün ücreti elde edeceklerdir.

Kimler, Nasıl Yararlanacak?

Yeni yılda çalışan işçilere ekstra ücret ödenmesi için çalışacak olan işçilerin rızasının alınması şart olacak. İşçiler resmi tatil günlerinde kendi rızaları durumunda çalışmamakta olup eğer çalışmak isterlerse bu durum da işçilere çalışmanın mükâfatı olarak da iki mesai ücreti kendilerine ödenecektir. Fakat işverenler işçilerin karşılıksız ve rızası olmadan işçileri çalıştırılması söz konusu olursa, bu durumda çalışmak istemeyen işçinin işten çıkarılması gerçekleşirse işveren işçinin tüm tazminat haklarını ödemek zorunda kalmaktadır.

İşçilerin Hakkı Sayılıyor

Özellikle resmi tatil günlerinde, yılbaşı da dahil olmak üzere işçilerin kendi rızaları ile çalışmak istemesi fakat kendisine ek mesai ücret ödenmesi söz konusu olmazsa yine bu durumda da işçiler iş veren ile imzaladıkları sözleşme akdini tek taraflı fes etme hakkına sahip olabilmektedir. Açılan davaların genelinde de işçilerin haklı olduğu görülmekle birlikte çalışanlar 5 yıllık dönem içinde resmi tatillerde yapılan çalışmaların karşılığını işverenden talep edebilmektedir.

Editör: TE Bilisim