Merhaba Sevgili Öğrenciler;



Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her sene yapılan Lisans Yerleştirme Merkezi (LYS) sınavına artık sayılı günler kaldı. Adayları 5 oturum bekliyor.



LYS 1: 19 Haziran'da yapılacak olup adaylara Matematik Soruları yöneltilecek.

LYS 2: 25 Haziran'da yapılacak olup adaylara Fen Bilimleri Soruları yöneltilecek.

LYS 3: 26 Haziran'da yapılacak olup adaylara Edebebiyat Soruları yöneltilecek.

LYS 4: 18 Haziran'da yapılacak olup adaylara Sosyal Bilimler Soruları yöneltilecek.

LYS 5: 25 Haziran'da yapılacak olup adaylara Yabancı Dil Soruları yöneltilecek.



Başvuru yapan adaylar yukarıda adı geçen oturumlara gününde ve saatinde girecek. Peki adayların en merak ettiği soru nedir? LYS zor mu olacak? yoksa kolay mı olacak?



***



Mart 2016'da yapılmış olan Yükseköğretime Geçiş Sınavında adayların tamamı zor bir sınav bekledi. Fakat bekledikleri gibi olmadı ve sınav kolay soruldu. Eleme yöntemi gibi bir sınav olmasada adayların geneli bu tip sorulardan memnun olmadı. Çünkü ayırt edici bir sınav değildi ve çalışan ile çalışmayan ayırt edilmiyordu.



***



Yukarıda yazdığımız açıklamaya bakarsak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'nı zor sorması gerekiyor. Peki yapılan son açıklamalar neler?



***



Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Ömer Demir bugün önemli bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada çok sayıda sınavın ayırt edici olmasına dair yazılı başvurular aldıklarını ve sınavı ayırt edici nitelikte sormaya çalışacaklarını dolaylı yoldan açıklamak istedi. Peki LYS gerçekten zor mu olacak?



***



Şunu belirtmek gerekirse adayların tamamı internetten gördükleri ''YGS'yi kolay sordular, LYS zor olacak'' yorumlarına inanmış durumda. Bu algının kesinlikle ortadan kaldırılması gerekmektedir. Çünkü ÖSYM tarafından bu konu hakkında her hangi bir açıklama yapılmış değil.



***



Adayların şunu bilmesi gerekiyor.  ''Kolaysa, herkese kolay olacağı gibi, sınav zor ise, herkese zor.'' Yani sınav zor olursa üniversitelerin taban puanları gelecek sene otomatik olarak düşecek. Eğer sınav kolay ise üniversite taban puanları otomatik olarak gelecek sene yükselecek.



***



Lisans Yerleştirme Sınavı ayırt edici nitelikte sorulacak açıklaması yapıldı diye adayların zor bir sınav beklememesi gerekiyor. Çünkü ÖSYM şunu biliyor. YGS kolaydı ve herkes barajı geçti. Ama çalışmayan bir öğrenci LYS'de sorulacak kolay bir soruyu dahi yapamaz. Çünkü LYS genel olarak bilgi ağırlıklı bir sınavdır ve hiçbir sorusunda adaylara '' 2 x 2 = ?'' veya '' 24 C = Kaç Kelvin'' sorusu yöneltimez.



***



Çalışmayan bir öğrenci ''Bitkiye yeşil rengi veren madde nedir?'' sorusunu bilemeyeceği gibi, bir şair'in kitabını ya da bir tiyatroda ki oyuncunun ismini bilemez



***



Lisans Yerleştirme Sınavı üç bölümden oluşur. Kolay sorular, normal sorular, zor sorular. Yani eşit bir dağılım vardır. Çok değil normal şekilde çalışan bir öğrenci sınav sorularının neredeyse %25 - 30'u ve fazlasını doğru olarak işaretleyebilir. Normal sorulan soruların ise yarısını yani %15'lik dilimini ve fazlasını doğru olarak cevaplayabilir. Zor sorulan soruların ise %5 gibi ufak bir dilimini veya daha fazlasını doğru cevaplayabilir. Topladığımızda ise %50 - %60'dan fazla bir başarı oranı görmekteyiz. Soruların yarısı adaylara kesinlikle az gelmemeli çünkü soruların yarısını doğru olarak cevaplayan bir öğrenci düşündüğü bölümü kazanabilir. Sınava çok çalışan ile sınava hiç çalışmayan bir öğrenci için bu durum elbette ki farklıdır.



***



Türkiye'nin 81 ilinde üniversite bulunmakta ve bu yüzden taban puanlar daha düşük seviyelerde bulunmaktadır. Adayların kesinlikle LYS ayırt edici sorulacak ifadeleri ile kendilerini aşırı şekilde kasıp, zor bir sınav bizi bekliyor barajı dahi geçemeyeceğiz düşüncelerini akıllarından kaldırmaları gerekmektedir. Çünkü sınavın zorluk derecesi eğitim yorumcularına göre geçtiğimiz sene düzenlenen LYS seviyesinde olacaktır. Peki geçtiğimiz sene LYS'de neler oldu? Genel olarak üniversitelere göre puanlar düşüp arttığı gibi öğrencilerin pek çoğu oldukça zorlandı. Ancak pratik ve sınavdan çekinmeyen öğrenciler yukarıda açıkladığımız mantık ile sınavdan kendileri için yeterli seviyede düşündükleri puanı aldı.



Sınava sayılı günler kala adaylar bugün öğreneceği bir bilgi ile LYS'de birkaç soru daha fazla yapabilir. Bunun için her bireyin sınavın zor mu kolay mı olacak cevaplarını araştırmak yerine ''bir bilgi'' mantığı ile ilerlemesi gerekmektedir.



Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dileriz.



Okan BAYKAN