Ülkemizde iki sene de bir Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavlarına lise, ön lisans ve lisans mezuniyet düzeyinden milyonlarca öğrenci sınava katılmakta puanlar alarak atanmaya çalışmaktadır. Her ne kadar atama puanları giderek yükselse de halen atamalar devam etmektedir.

Adaylarımızın büyük bir çoğunluğu henüz öğrenciyken lise, ön lisans ve lisans gruplarından Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ye girmektedir. Sınavdan yüksek ya da düşük puan alan adayların akıllarına bir soru gelmektedir. Lise, ön lisans veya lisans KPSS sınavına girip puan aldıktan sonra henüz mezun olmadan atanılır mı?

MEZUN OLMADAN ATAMA OLUR MU?

Lise, ön lisans ve lisans öğrencisiyken Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi sizin Kamu Personeli Seçme Sınavına girmenize izin vermektedir. Ancak atanmanıza izin vermemektedir. Yani KPSS sınavına girebilir fakat her hangi bir kamu kurumuna henüz mezun olmadan atamanız gerçekleşmez. Atanabilmek için o puanınızın geçerliliği 2 yıldır. İlgili mezuniyet grubunuzdan 2 sene içerisinde diplomanızı almanız gerekmektedir.

Açıktan atamalarda genel olarak öğrenciler mezun olmadan sistemin izin vermesinden dolayı başvuru yapabilmektedir. Ancak kesinlikle böyle bir hataya düşmeyin. Çünkü kamu kurumunda başvurular kapandıktan sonra incelemeler yapılmakta ve mezun olmadan ya da yanlış bölüme başvuru yapanların başvurusu silinmekte bir, iki sene kuruma bir daha başvuru yapamaması için cezalar verilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim