KPSS tercihlerinde Askerlik Durumu

Bir çok aday KPSS tercihlerini yaparken askerlik dönemi de kapıya dayandı. Memur adayları arasında Temmuz-Ağustos döneminde askere gidecek adaylar var. Özellikle bu adaylar 2015/1 KPSS tercihlerinde tercih yapıp yapamayacaklarını merak ediyorlar. Adayların merak ettiği diğer konu ise tercih yapsalar bile yerleşirlerse kurumlar tarafından atanıp atanamayacakları.

Bu konuda resmi karar şu şekildedir;

Devlet Personel Başkanlığı, KPSS'ye ilişkin aksaklıklar ve uyuşmazlıklar konusunda görüş vermeye yetkili makamdır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından adayların askerdeyken tercih yapılmasına ilişkin olarak sorulan bir soruya verdiği resmi yanıt şöyledir;

".... merkezi yerleştirme işlemi neticesinde herhangi bir kamu kurumuna yerleştirilen ancak bu tarihte askerde olması sebebiyle ataması yapılamayan adayların bu hususu süresi içerisinde atanmak üzere yerleştirildiği kurumlara bildirmesi ve askerliğini bitirmesini müteakip bu kurumlara başvurması halinde atamalarının yapılabileceği mütalaa edilmektedir."

Mahkemenin konu hakkında verdiği karar ise;

Danıştay, İdari yargı düzeninin yüksek mahkemesi ve temyiz makamı olarak askerdeyken KPSS başvurusunun kabul edilmemesini hukuka aykırı bulmuştur.

Adaylardan en çok gelen sorulardan biri de KPSS tercihlerinde uzun dönem ya da kısa dönem askerlik farkı var mı? İki dönem arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Yani iki durumda da atanan adayların kadro hakkı vatani hizmet bitene kadar kurum tarafından saklı tutulur ve askerliğin bitmesinin ardından yerleştirmeleri yapılır.

Bazı adayların Kurumlar 1 yıldan fazla beklemez söylentileri nedeni ile kafası karışmaktadır. Böyle bir durum söz konusu değildir. Kadronuz askerlik süreniz boyunca kurum tarafından beklemeye alınır. 4/B sözleşmeli personel için de özel bir durum yoktur. Yukarıda bahsettiğimiz kurallar aynen 4/B veya diğer sözleşmeli tüm personel alımları için de aynıdır.

Editör: TE Bilisim