Lise, ön lisans ya da lisans mezunu adaylar okullarını bitirdikten sonra Kamu Personeli Seçme Sınavına girmektedir. Buradan alınan puanlar ile adaylar memur olabilmekte ya da kurumların açacağı sınavlara katılma hakkı kazanmaktadır. Yani Kamu Personeli Seçme Sınavı adayların hayatını değiştiren bir sınavdır denilebilir. Peki KPSS olmadan memur olabilir miyiz? Ya da KPSS'ye bakmadan atama yapan kurumlar var mı? Sorunun cevabı elbette ki evet. Yani yıl KPSS'ye girmeniz ve aldığınız düşük puanlar sizin memur olmanızı engellemeniz çünkü KPSS'ye ihtiyaç duyulmadan pek çok kurum atama yapmaktadır işte tam listesi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin Memurlukları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın Memurlukları, Bakan Yardımcılıkları, Başbakan Başmüşavirlikleri, Savunma Sanayii Müsteşarlığına Ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat Kadroları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına Ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürü(Uzman) Kadroları, Başbakan Müşavirliği Kadroları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Kadroları.
Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirliği Kadroları İle Basın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Kadroları, Başbakanlık Basın Müşavirliği Kadrosu, Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Kadrosu, Avrupa Birliği Bakanlığı Başkanlıkları(İdari Hizmetler Başkanlığı Hariç) Kadrosu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Basın Müşaviri ve Hukuk Müşaviri Kadroları, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Kadrosu, Bakanlar Kurulu Sekreterliği Kadrosu, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Kadrolarında veya Kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen kadrolar, Özel Kalem Müdürlüğü Kadroları.
Vali Kadroları, Büyükelçi, Elçi, Daimi Temsilci, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Kadroları, Dış Kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliklerine, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşavirliği (dört  adet), Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Kadrolar, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirliği, Hukuk Müşavirliği ve Genel Sekreter Sekreterliği kadroları, Anayasa Mahkemesi Basın Müşavirliği Kadroları, Devlet Konservatuvarında görevlendirilecek Uluslararası ün yapmış üstün yeteneklere sahip devlet sanatçılarının atanacağı kadrolar, olimpiyat şampiyonluğu veya olimpik spor dallarından birinde büyükler kategorisinde birden fazla dünya şampiyonluğu kazananlar arasından Atanacaklara İlişkin Spor Müşaviri Kadroları

Yukarı da tam liste halinde vermiş olduğumuz bütün kadrolara Kamu Personel Seçme Sınavından aldığınız puanlar etki yapmamaktadır. Yani kurum düşük puan alan ile yüksek puan alan adayı bir tutmaktadır. Kimi kurumlar kendileri sınav açmakta ve bu sınavdan başarılı olan adayları bünyelerine almaktayken kimileri sadece sözlü mülakatlar ve bazı testler ile adayları bünyelerine almaktadır. Kısacası eğitimini bitiren bireyler memur olup atanabilmek için sadece Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin düzenlemiş olduğu Kamu Personel Seçme Sınavından yüksek puan almaya bakmamalı aynı zamanda kurum sınavlarına da katılmalı ve pek çok alanda atanabilmek için şansını denemelidir.