Sınavlarda bilinenin aksine puanlar çok önemli değildir. Özellikle yıllar arasında inceleme yaptığınızda bunu daha iyi göreceksiniz. Bir yıl 350 puanla istediği okula yerleşen aday diğer yıl yerleşemeyebilir. Burada sistemsel bir hata yoktur. Sadece soruların çok zor ya da kolay olması vardır. Kolay sınavlarda yapılan netin belki de yarısı zor sınavda yapıldığında barajı geçememeniz neredeyse imkansızdır.

Standart Sapma Dikkate Alınmalı

Bunun sebebi standart sapmaların olmasıdır. Her sene belli bir puan türü belli bir ders daha zorlayıcı olmaktadır. Zor olan dersten yapılan 1 net puanı ve sıralamayı çok etkilemektedir. Hukuk barajı 125 bindir. 190 binden 125 bine yükseltilen bu barajı geçmek kolay olacaktır. Az önce bahsedilen standart sapma burada çok iş görecektir. Örneğin, geçen sene 2 edebiyat netiyle alacağınız puanı edebiyat zorsa 1 edebiyat netiyle de alabilirsiniz. Tam tersi de mümkündür. Eğer edebiyat o sene kolaysa 4 edebiyat neti size istediğiniz puanı yaptıracaktır. Bu yüzden dikkatli çalışmalısınız.

Her Soruya Aynı Özenle Yaklaşın

Sınav esnasında hukuk barajı için gerekli netleri yapıp yapmadığınızı bilemezsiniz. Özellikle KPSS TYT gibi geniş katılımlı sınavlarda bunu ön görmek daha zordur. İşin içinde hem standart sapma hem de katılımcıların çok olması işi daha da zorlaştırmaktadır. Bu sınavlarda yanlış doğruyu götürdüğünden emin olmadığınız sorulara dokunmamalısınız. Size en kolay gelen soruları yaptıktan sonra kademe kademe zor sorulara geçmelisiniz. Böylelikle 300 civarı bir puanla barajı geçebilirsiniz.