Kamu Personeli Seçme Sıanvı (KPSS) ortaöğretim lise puanlarıyla, adaylar hangi memurluk kadrolarını tercih edebilirler. Memur alımı yapılacak ortaöğretim kadroları için adayların merak ettiği tüm sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Yürütülecek tercih işlemlerinde, adayların tercihleri arasında gösterebileceği memurluk kadroları için aranan nitelikler, bu niteliklerin kodları ve ne anlama geldikleri, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken tüm noktalara, Ortaöğretimlise mezunu adayların gözünden bakıp yardımcı olmaya özen göstereceğiz. Bu bağlamda ortaöğretim lise düzeyi üzerinden adayların tercih edebilecekleri kadrolara göz atmak gerekirse, şu kadrolar görülmektedir:

ORTAÖĞRETİM TERCİH EDİLEBİLECEK MEMURLUK KADROLARI

Aşçı, veteriner sağlık teknisyeni, teknisyen, vagon teknisyeni, hizmetli, kaloriferci, teknik ressam ve şoför kadroları için ortaöğretim mezunları ilgili KPSS puanlarıyla tercihlerini sağlayabilirler. Yürütülecek tercih işlemleri için adaylar, tercihlerini burada belirtilen kadrolara kullanmadan önce mutlaka nitelik kodlarına da göz atmalıdırlar. Belirtilen nitelik kodlarıyla, nitelik kodlarının yer aldığı kılavuz üzerinden, kodların ne anlama geldiğine ulaşabilirler. Tercih işlemleri 11-20 Aralık 2018 tarihine kadar sürecek ve adaylar tercihlerini bu tarihe kadar gerçekleştirmek durumundadırlar.

Örnek tercih işlemine göz atalım:

KPSS Ortaöğretim puanı bulunan ve vagon teknisyeni kadrosunu tercih edecek bir aday için uygulanması gereken süreç şu şekilde olmalıdır; vagon teknisyeni kadrosu için nitelik kodunu bulmak, nitelik kodunun ne anlama geldiğini öğrenmek. Bu bağlamda vagon teknisyeni için aranan niteliğin koduna ve anlamlara geldiğine bakalım...


Yukarıda da görüldüğü üzere vagon teknisyeni kadrosu için 2111, 7225, 2085, 2023, 2061, 7300 nitelik kodları aranmaktadır. Bu nitelik kodlarının anlamlarına ulaşmak için nitelik kodlarının yer aldığı kılavuza göz atalım:

2111 nitelik kodunun Ortaöğretim Kurumlarının Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı ve Dallarından mezun olmak şeklinde aktarıldığı kılavuzda görülmektedir.