Kısa vadili koalisyonda uzun vadeli bir hükümetin vaatlerinin yerine gelmesi pek mümkün görünmüyor. Peki biz kısa vadeli koalisyonun etkileri neler olacak?

Kısa vadeli bir koalisyon olursa sonuçları ne olur?

Kısa vadili koalisyonda uzun vadeli bir hükümetin vaatlerinin yerine gelmesi pek mümkün görünmüyor. Peki biz kısa vadeli koalisyonun etkileri neler olacak?

Kısa vadeli hükümet ekonomimizi olumsuz etkileyebilir. Peki bu sorunlarla nasıl baş edeceğiz. Örneğin kurulan koalisyonun ömrü 1 ya da 1 buçuk yıl devam ederse nasıl bir ekonomi politikası izlenecek? Bunun yanıtını öğrenmek için öncelikle önce Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut durumu ve dış koşulları kısaca gözden geçirmek şart. 

Öncelikle mevcut duruma bakacak olursak eğer kısa vadeli bir hükümet iş başı yaparsa işsizlik oranı yüzde 10, ekonomik büyüme yüzde 2,3, Türk lirasının değer kaybetme eğitimi yüzde 8’in üzerine çıkacak. Yani ortaya yüksek enflasyon ve artmayan bir yatırım düzeyi çıkıyor. Bu sevimli olmayan durumun temel nedenlerinin başında iki özelliğimiz geliyor. Bunlardan ilki tasarruf oranımız dünyanın en düşüklerinden biri.  Diğeri ise yurtdışına olan yükümlüklerimiz ile yurtdışından alacaklarımız arasındaki fark çok yüksek olması. Yani bu iki özelliğimiz ne kadar kırılgan bir ekonomimiz olduğunu da gözler önüne seriyor aslında. 

Dış koşullara baktığımızda ise ABD Merkez Bankası yakında faiz artırımına başlayacak. Eğer mevcut gidişat sürerse Avrupa Merkez Bankası para politikasını daha fazla gevşetmeyecek. Türkiye için bunun anlamı eskiye kıyasla daha yüksek yurtdışı faiz ve daha az borçlanma imkânı oluyor. Eğer bu duruma herhangi bir önlem alınmazsa Döviz kuru ve yurtiçi faiz haddi üzerinde yukarıya doğru baskı oluşacak. Enflasyon biraz daha yükselme eğilimi gösterecek işsizlik artarken büyüme de olumsuz etkilenecek. Halkın ve yatırımcının ekonomiye duyduğu güven de azalacak. 

Bir felaket senaryosu çizmiyoruz. Ancak makroekonomik istikrar açısından Türkiye’nin işinin güçleşeceğini gösteriyor.