Kanser hastalarının malüllük mağduriyeti Mart ayında yönetmelikte yapılan değişiklikle giderildi. Değişiklik yapılmadan önce kanser hastalarının malüllüğü kanserin teşhisinden itibaren başlıyordu. Artık bu süreç değişti.

Kanser hastalarının teşhis tarihinden itibaren malul sayılması ile hastaların mağduriyeti ortadan kalktı. Artık kanser hastaları teşhisin koyulduğu tarihten itibaren değil kuruldan rapor aldığı tarihten itibaren malul sayılacak. Bu sayede kanser hastalarının bilgileri olmasa bile daha kısa sürede aylıktan faydalanmaları sağlanacak.

Malüllük konusunda kanser hastalarının ayrı değerlendirilmesi de gündemde. Kanser hastaları 18 ay boyunca malullukten yararlanabiliyor. 18 ayın sonunda ise hastalık durumuna göre maluliyet yönünden tekrar bir değerlendirmeye tabi tutuluyorlar. Kanser hastalarının tekrar değerlendirmede çalışma gücü kaybı yüzde 60 çıkarsa aylıkları yatmaya devam ediyor. bu yönetmelik değişikliği lösemi hastalarının maluliyet sürelerini de 24 aya kadar uzatıyor. Malul sayılmak için kanser hastalarına sadece kurul raporu yeterli gelmiyor. Yani bu aylıktan bütün kanser hastaları yararlanamıyor. Malul sayılmanın en önemli şartı kanser hastasının en az 10 yıldır sigortalı olup en az 1800 gün prim borcu ödemiş olması gerekiyor.

Kanser hastalarının malullük aylığı alabilmesi için üç temel şart var. Bunlar 10 yıl sigortalı olmak, sağlık kurulu raporu ve prim gün sayısı. Sağlık kurulu raporunda yüzde 60 iş göremez olmak gerekiyor. Ama primler ve gün sayısı eksik olursa malullük geçerli olmuyor.

Kanser hastalarının malulen emekli olabilmesi için en kritik nokta sağlık raporu. Kişinin iş gücü kaybını ispat edebilmesi gerekiyor. Bu sadece kanser hastaları için değil. Herhangi bir sebeple çalışma gücünü kaybetmiş olan herkes için aynı şey geçerli. SGK’nın yetkili kıldığı hastanelerden aldıkları rapor ile bu kayıplarını tespit ettirdiklerinde malullük aylığı alınabiliyor.