Ülkemizin dört bir yanında bulunmakta olan binlerce il, ilçe ve belde belediyelerinde çok sayıda zabıta memuru personelleri bulunmaktadır. Zabıta memurları genel olarak esnafları teftiş etmekte, sokak satıcıların izinli bir şekilde satış yapmasının sağlamakta, pazarda pazar esnafını kontrol etmektedir.

Yine son zamanlarda trafik polisi sayısının az olduğu yerlerde görev verilen zabıta personeller trafiğin düzeltilmesinden de sorumlu olarak bilinmekte olup zabıta araçları da trafik polisi araçlarına benzetilmeye başlanmıştı. Peki zabıta memuru nasıl olunur, zabıta olma şartları nelerdir?

ZABITA NASIL OLUNUR?

Zabıta memuru olmak için öncelikle adayların en az lise mezunu olması gerekmektedir. Lise mezunu olan adaylar zabıta memuru olabilir. Tabi ön lisans ile lisans mezunu olanlarda zabıta memuru olabilmektedir. Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ye girmesi ve KPSS'den olabildiğince yüksek puan almaya çalışması gerekmektedir.

Yine zabıta memurluğunda Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak, sicili uygun olmak, sağlığı iş yapmaya yatkın olmak, yoğun tempoda çalışabilir olmak, diksiyonu düzgün olmak, fiziği uygun olmak, erkekler için 167 cm ve üzeri kadınlar için 160 cm ve üzeri boya sahip olmak, kilosu uygun olmak, 30 yaşını doldurmamış olmak şartları aranmaktadır. Bazı belediye zabıta memurlarından ehliyet şartı ve bilgisayar sertifikası şartı da aranmaktadır. Bu sebepten dolayı adayların ehliyet ve bilgisayar sertifikası sahibi olmaları onları avantajlı kılacaktır.

Editör: TE Bilisim