Türkiye'de pandemi gölgesinde yapılan üniversite sınavları tamamlandı. Üniversite sınavının tamamlanmasının ardından puanlar açıklanırken, öğrenciler tercihlerini yaparak tercih sonuçlarını beklemeye başladı. Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin heyecanlı ve gergin bir şekilde beklediği tercih sonuçları için gözler her ne kadar ÖSYM’de olsa da, ÖSYM tarafından şu ana kadar konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu konuda en çok merak edilen ise sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı. Öğrenciler sonuçlar açıklandıktan sonra eğer kazanırsa, üniversite kayıt işlemlerine başlayarak kendi hayatlarında yeni bir dönem başlatacak.

2,5 milyon öğrenciyi ilgilendiriyor

Yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda 2,5 milyon öğrenci sınava girmişti. Bu açıdan sınav sonuçlarının açıklanması ve sonrasındaki tercih döneminde milyonlarca öğrenci durumu yakından takip ediyor. ÖSYM tarafından https://sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden yayınlanacak olan YKS sonuçları yine önceki süreçlerde olduğu gibi adayın T.C. kimlik numarası ve ÖSYM şifresi ile girilerek öğrenilebilecek. Tercihler doğrultusunda adaylar bir yere yerleştirme hakkı elde etmişse, o üniversitede için eğitim-öğretim hayatına başlayabilecek.

Üniversite kayıt dönemleri ne zaman başlayacak?

Tercih sonuçlarının açıklanmasının yanı sıra üniversitelere yapılacak olan öğrenci kayıtları için de yine süreç yakından takip ediliyor. Bugüne kadar yapılan açıklamalarda bu konuda herhangi bir tarih bilgisi paylaşılmadı. Ancak 2019 yılındaki tarihsel döneme bakıldığında adayların kayıt işlemleri elektronik olarak 19 Ağustos ile 21 Ağustos tarihlerinde yapılmıştı. Resmi kayıtlarda ise son tarih 23 Ağustos olarak açıklanmıştı. Bu bakımdan geçtiğimiz yıla göre şu anda sınav sonuçlarının açıklanarak üniversite kayıtları aşamasına geçiş yapılması gerekiyordu.

Üniversiteler ne zaman açılacak?

Üniversiteler ile ilgili kritik bir diğer durum ise ne zaman açılacağı. Pandemi nedeniyle ertelemenin yaşandığı üniversitelerde, son yapılan açıklamalara göre açılış tarihi 1 Ekim 2020. Üniversiteler için bu tarih sonrasına planlamaların yapılması istenirken, mevcut tarihe kadarki vaka durumları üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda yeniden bir değerlendirme ile birlikte süreci belirleyecek.

Editör: TE Bilisim