Son zamanlarda birçok öğretmen adayının ilgi ve merak ile başvurduğu kadrolardan biri de ücretli öğretmenlik kadroları olarak ifade edilmektedir. Bu kapsamda farklı birçok branş öğretmeni başvuruları e-devlet üzerinden gerçekleştiren ücretli öğretmenlik kadrolarına başvurularını geçtiğimiz 29 Ağustos’ta gerçekleştirdi. Özellikle bu kadrolara başvuran öğretmen adaylarının meral ettiği konuların başında ödenen maaş tutarı ve yatırılan sigorta primleri gelmektedir. Bunun yanı sıra merak edilen bir diğer konu ise ücretli öğretmenlerin emeklilik durumudur.

Ücretli Öğretmen Maaşları ve Artış Durumu

Ücretli öğretmenlerin maaşlarının hesaplanmasında vergi dilimi, evli-bekar olma durumu veya çocuklu-çocuksuz olması özel şartlar etkili olmaktadır. Bu noktada 2019 yılında bekar ve çocuğu olmayan bir ücretli öğretmen 1.880 TL maaş alırken evli ve çocuğu olan öğretmenler daha fazla ücret almaktadır. Bunun yanı sıra ücretli öğretmenlerin ek ders ücretleri de maaşların artışında etken bir rol oynamakta olup 4 haftayı geçen aylarda ek ücretler de maaşa eklenmektedir. Bu doğrultudaek ders ücreti 12,80 TL olarak maaşlara yansıtılır.

Ücretli öğretmen maaşlarının arttırılması ile ilgili olarak Baka Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklamada "Ücretli öğretmenlerimizle ilgili iki aşamalı bir çalışma yürütüldüğünü, ders ücretlerindeki düzenlemelerin ekonomideki gelişmelere bağlı olarak yapılacağını belirtmiştir." Şeklinde bir ifadede bulunulmuştur. Bu açıklamaya göre uygulamanın yürürlüğe girmesi sonrasında ek ders ücreti 2 kat arttırılacak ve bu artış ücretli öğretmen maaşlarının 3 bin TL’ye kadar artmasına katkı sağlayacaktır.

İlgili haber ve maaşlar hakkında https://www.isinolsa.com/maaslar/2019-2020-ucretli-ogretmen-maaslari-h28188.html adresinden detaylı bilgi almak mümkündür.

Ücretli Öğretmenlerin Sigorta Primleri Nasıl Hesaplanır?

Birçok ücretli öğretmen adayının merak ettiği bir diğer konu da öğretmenlere yatırılacak olan sigorta prim sayıdır. Bu noktada devlet memurlarının ve diğer kadrolu öğretmenlerim prim gün sayısı 20 günlük hesaplanırken ücretli öğretmenlikte farklı bir hesaplama yapılmaktadır. Bu hesaplamada ücretli öğretmen olarak görev yapan kişinin o ay ki toplam ders saati sayısının 7,5’e bölünmesi ile bulunan sayı, prim gün sayısını ifade eder.

Konu ile ilgili örnek verilmesi gerekirse, ilgili ayda 100 saat ders veren bir ücretli öğretmenin prime esas gün sayısı şu şekilde bulunmaktadır. 100/7,5 = 13,33 sayısı 13 gün olarak belirlenir. Buna göre haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmenin sigorta gün sayısı olarak 16 gün belirlenmektedir. Eksik gün ise sigorta kanununda yer alan 30 günden az çalışanların kaç gün eksik çalıştıklarını ifade eden rakamı göstermektedir. Geçtiğimiz örnekte 16 gün prim yatırılan bir öğretmenin eksik gün sayısı 14’tür. Öğretmenin işten erken ayrılması durumunda eksik gün hesaplaması gelmediği günleri de kapsar ve hesaplamaya eklenmektedir.

Ücretli Öğretmenler Emekli Olabilir Mi?

Ücretli öğretmenler de haftada 30 saate görev yapabilmekte olup aynı zamanda primleri de yatırıldığından dolayı emeklilik hesabında kullanılmaktadır. Buna göre 1 Mayıs 2008’den sonra emekli olabilmek için 7200 gün prim ödenmesi gerekmektedir. 7200 gün, ortalama 20 yıla denk düşmekte olup ücretli öğretmenlerin 20 yılda 7200 günü tamamlayabilmeleri için, sigortalarının 30 gün üzerinden yatırılması bunun yanı sıra ise yarıyıl ve yaz tatillerinde de çalışmaları gerekmektedir. Fakatbu günlerde çalışmayan ve derse girilmeyen günler için de hem ders ücreti hem de prim ödenmemektedir. Emeklilik için 20’den fazla bir yıl çalışmak gerektiğinden emeklilik yolu açık olsa da çalışma süresi bakımından çok uzun bir yıla tekabül etmektedir.

Editör: TE Bilisim