Ülkemizde bilindiği üzere 30 yıldan fazladır terör eylemleri meydana gelmekte olup devlet bu eylemlerin önüne geçebilmek için kararlılık ile mücadele etmektedir. Buna göre şu ana kadar bu alana mecburi şekilde yapılması gereken yatırım devasa büyüklüğü belirtildi. Faturanın ne kadar ağır olduğu açıklandı. Öyle ki bir savaş uçağının havada 1 saat civarı uçması 400 bin dolar civarı tutara mal olmaktadır. Ancak bunların tamamı operasyonların kararlılık ile devam etmesi için gereken bir çalışmadır.

Fatura Açıklandı

30 yıllık sürede Türkiye'nin bu alana 1,5 trilyon dolar harcandığı belirtildi. Yani yıllık olarak Türkiye'nin bu alana 44 milyar dolarlık bir harcama yapıldığı öğrenildi. 44 milyar dolar ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir. Eğer AB ülkeleri gibi bu alana fazla harcama yapmak zorunda kalmsaydık yıllık devlete 5 milyon civarı istihdam sağlanabilirdir.

Kamu Personeli Maaş ve SGK Maaliyetine Göre Hesaplama

Örneğin 10 bin polis alımı yıllık 1 milyar liralık maliyete, 30 bin sağlıkçı alımı 3 milyar lira maliyete, 20 bin mühendis ataması 2,5 milyar lira maliyete, 60 bin öğretmen ataması 4,5 milyar lira maliyete tamamlamaktadır. Bu rakamların hepsi toplamında 120 bin civarı kamuya istihdam sağlamaktadır. Sadece toplam rakamın 11 milyar gibi rakama tamamlanmaktadır. 11 milyar liraya 120 bin kişilik istihdam sağlanırken iç eylemler sebebi ile Türkiye'nin yıllık faturası 44 milyar dolar olarak açıklandı. Maaşlar ve SGK giderleri hesaplanmış olup 44 milyar doların karşılığı 325 milyar TL civarı yapmaktadır. Yani bizim hesapladığımız rakamın 30 katı kadar daha istihdam sağlanır. Buda 3 milyon 600 bin civarı yapmaktadır. Ancak maaşı daha az personellerin de hesaplanması ile rakam 4 milyon ile 5 milyon arasında oynamaktadır. Operasyonlar kararlılık ile sürdüğü için bu alanlara yapılan yatırımların da oranları azaltılmaya çalışılmaktadır.