TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI. TAŞERONA KADRO GELİYOR !

Ülkemizde taşeron olarak çalışma hayatını sürdüren milyonlarca taşeron işçi bulunmaktadır. Son çalışmaların ardından ise bütün gözler Bakanlar Kurulu’nun vereceği kararı bekliyor. Bakanlar kurulunun çalışmalarının ardındna kurumların diğer şirketlerden alabileceği hizmetlerin yayınlanması, işçi ve taşeronlara kamuda kadro imkanını doğuracaktır.

 

Haziran ayında yapılan seçimlerden önce partilerin vermiş olduğu birçok vaad bulunuyordu. Dikkat çeken vaadlerin başında ise Ak Parti’nin vermiş olduğu taşeron işçilere yönelik vaatlerdir. Taşeron olarak adlandırılan işçileri ilgilendiren bu vaatlerle beraber, bu kişilere kamuda kadro yolu açılacağının sinyalleri verilmekteydi. Ak Parti’nin vermiş olduğu vaatler daha öncede seçimlerden önce birçok parti tarafından gündeme getirilmişti. Ne yazık ki sadece vaat olarak kalmış ve herhangi bir uygulamaya geçilememişti. Bundan dolayı yeni hükümetle birlikte bu durumun çözülmesi gerekiyordu. 2014 yılında çıkarılan yasalarla beraber işçilerin ve taşeronların özlük hakları güvence altına alınmıştı. Bu yasalarla birlikte izin, maaş ve tazminat konularındaki haksızlıklar ortadan kaldırılmıştı. Kamu kurumlarında çalışan birçok eleman bu zamana kadar işçi konumunda görülüyordu. Bu kişiler zabıtalar, sekreterler, sağlık memurları ve büro elemanlarından oluşmaktaydı. Bu kişileri de ilgilendiren vaatler çözümü ise Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararla beraber belli olacak. Bakanlar kurulunun hazırlayacağı listelerle beraber hangi kamu kuruluşunun hangi hizmetlerde dışarıda faaliyet gösteren şirketlerden yardım alacağı konusunda belirlemeler yapılacak. Böyle bir kararın alınmasıyla beraber ise kurumların asıl işleri ve alt işleri belirlenmiş olacak. Taşeronlarla ilgili listeler Devlet Personel Bakanlığı,işçi memur sendikaları tarafından belirlenecek, Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine de Bakanlar Kurulu’na iletilecek.

KRİTERLER BELİRLENECEK

Bakanlar Kurulu’na önerilecek olan listede yardımcı işler konusunda taşeron kavramları yer alacak. Düzenlenecek olan bu listenin dışında kamu kurumlarında alım yapılmasına ise şart getirilecek. Bu şart ise ‘’ Teknolojik nedenlerden dolayı uzmanlık gerektiren konulardaki alımlar ‘’ da mümkün olacak. Bu listenin onaylanması halinde ise kamu kurumları, onlara izin verilen alan ve pozisyonların dışında diğer şirletlerden hizmet talebinde bulunamayacak ve taşeron olarak çalışan kişileri işe almayacak. Kimlerin bu kadrolarda çalışabileceği hakkında ise bazı açıklamalar yapılmıştır. Bu açıklamalarla beraber taşeronların kadroya geçmelerinde bazı şartlar sunulacak ve bu şartların başında çalışma süreleri olacak.

ASIL ÇALIŞMALARI KİM GERÇEKLEŞTİRİYOR ?

Birçok kişi bu vaatlerle beraber çıkan haberlerde kendilerine uygun cevapları aramaktadır. Devlet hastanelerinde görev alan yemekhane işçisin kadro alıp alamayacağı bu merak konularından birisidir. Hastanelerde asıl çalışmayı hemşire ve sağlık memurları gerçekleştirdiğinden dolayı bu kişilerin taşeron olarak çalışması artık mümkün olmayacak. Bununla beraber devlet hastaneleri dışarıdan alacakları destekleri sadece temizlik konularında alabilecek ve özel firmalardan taşeron olarak çalışacak temizlik işçisi alabilecekler. Ayrıca sağlık memuru ya da hemşirelerin devlet hastanesi kadrosunda taşeron işçi sıfatıyla yer alması da ortadan kaldırılacak ve kamu kurumları sık sık denetlenecek.

Editör: TE Bilisim