TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu, özellikle kamu kurumlarından talep edilen bilgi, belge ve şikayetlere zamanında geri dönüş olmayan kurumların temsilcilerini dinledi. Zamanında geri dönüşün önemli olduğu konusunda kesin karara varan komisyondaki yetkililer, kamu kurumlarının bilgi, belge, talep, şikayet ve önerilere geri dönüş sürelerinin en kısa sürede olması gerektiğine ve istisnasız olarak her başvuruya yanıt verilmesi paydasında buluştular.

Kalkan: En kısa sürede taleplere yanıt verilsin

Kamu kurumlarının bu tür taleplere yanıt vermesinin kısa süre içerisinde olması gerektiğini açıklayan ve kurum temsilcilerini uyardıklarını hatırlatan Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, “Kurumlarımızı, bilgi ve belge taleplerine hızlı yanıt vermeye davet ediyoruz. Verilen süre içinde belge ve bilgileri sunarlarsa, biz de sonuca en kısa zamanda ulaşırız. Kamuda göreve başlayacak kişiler sınavı, mülakatı geçiyor ama güvenlik soruşturmaları sebebiyle sakıncalar ortaya çıkabiliyor. İdare bu hakka sahip. Ancak kişi başvurduğunda biz o soruşturmaya ulaşmak zorundayız. İdare, güvenlikle ilgili bilgi ve belgelere ulaştığında ‘Üçüncü şahıslarla paylaşmayın’ diyorlar ama biz ikinci veya üçüncü şahıs değiliz. Kamu Denetçiliği Kurumu gizli bilgileri talep edebilir çünkü bizim en doğru karara ulaşmamız gerekir.” dedi.

Özellikle 2016 yılında yaşanan hain darbe girişiminin ardından kamu kurumlarında aşırı bir yük oluştu. Üst düzey görevlerde olan FETÖ terör örgütüne üye kimselerin cezaevine girmesi ve üst düzey yetkililerin yerine geçecek olan kişilerin belirlenmesi zaman aldığı için vatandaşların taleplerine gerek adliyelerde, gerek ise kamu kurumlarında geç dönüşlerin sayısı arttı.