Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan kişilerin kadroya geçişi ile birlikte taşeron işçilerin mali hakları konusunda bir takım aksaklıklar yaşandı. Özellikle 2019 yılındaki asgari ücret zammı ile birlikte daha düşük ücret almaya başlayan taşeron işçilere belirli bir düzenleme getirilmişti.

Beklentiler Karşılanabilir

Yüzdelik dilim ve ek zam konusunda ise 2020 yılında büyük bir beklenti bulunuyor. Özellikle yüzde 4’lük zam oranları yeterli olmazken, yüksek orandaki zamlar için büyük bir umut ve bekleyiş söz konusu. Uzun zamandan beri gündeme gelen ve yüzdelik dilim ile ek zam taleplerine yönelik önemli gelişmeler yaşanıyor. Ödemelerde ikramiye ve ek ödemeler için de yeni yükseltme beklenirken tayin hakkının da getirmesi bekleniyor.

Gündemde tüm bu iddialar ve gelişmeler konuşurken yerel mahkemeye taşınan olayda işçinin lehine karar çıkması, bir emsal teşkil etti. Emekçilerin ücreti, yeni asgari ücrete yükseltilmesine karar verilirken bireysel iş sözleşmelerinde de yine asgari ücretin esas alınması gerektiği vurgulandı. Mahkemede alınan bu kararlar ile birlikte işçilerin hangi oranlarda zam alması gerektiği ve ücretlerinin nasıl hesaplanması gerektiği detaylı olarak belirtilirken, bundan sonraki süreçte hakkını aramak isteyen taşeron işçiler için yargı süreçleri böylelikle açılmış oldu.

Editör: TE Bilisim