Günümüzde belediyelerde ve kamu kurumlarında 4/D’li, taşeron ya da kamu işçisi olarak çalışan işçilerin merak ettiği konuların başında, kadroya geçtikten sonra emeklilik zamanının değişip değişmediği, emeklilik için hangi şartların sağlanması gerektiği gibi konuları içermektedir. Bu noktada ilgili konulara ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ülkemizde emekli olmak için vatandaşların sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmakta olup b şartlar sigorta türüne göre değişmektedir. Bu noktada kamu kurumlarında görev yapan taşeron işçiler 4A sigortası kapsamında emekli olacak olup sağlanması gereken şartlar:

  • 4A, sigorta türüüzerinden sigorta başlangıcının yapılması,
  • Vatandaşların emeklilik için gereken yaşı beklemeleri ve emekli yaşı geldikten sonra başvurmaları,
  • Emeklilik yaşına gelmeden önce, sigorta prim gün ödemelerinin tamamlanması,
  • En az 50, en fazla 65 yaşında olmak,
  • 4A çalışanların emekliliği için en az 20 yıl sigorta prim ödemesi şartları yer almaktadır.

Emeklilik Prim Gün Sayısı

Vatandaşların prim gün sayısını tamamlaması sonucunda emekliliğe hak kazanılmış olmaktadır. Buna göre prim hesabında her ay 30 gün, bir yıl 360 gün kabul edilir. Emeklilik için ise 3600, 5400, 7200 ve 9000 gün prim ödeme seçeneklerinden birinin tamamlanması gereklidir. Bu seçeneklerden biri ile prim ödemesini tamamlayanlar ve emeklilik yaşına gelen vatandaşlar, emeklilik başvurusu yapabilmektedir.

Sigortaya başlama tarihi 09.09.1999 ve 30.04.2008 arasına denk gelen kadın ve erkekler taşeron işçiler için emeklilik prim gün sayısı 7000 gün şeklinde belirlenmiştir.

Editör: TE Bilisim