2018 yılında yaklaşık 900 bin işçi  taşeron işçi iken kamu kurumlarına 4D sürekli işçi kadrosuna geçiş yaptılar. Taşeron işçilerin özlük ve maaş haklarındaki iyileştirmeler için Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri beklenmekte. Uzun bir süreçten sonra 2020 yılı 31 Ekim tarihinde sona erecek olan toplu iş görüşmelerin maddelerinin duyurulması ile maaşlarındaki iyileştirmeler ve bekelnen bazı sosyal ve mali düzenlemeler beklenmektedir. 

İKRAMİYE ÖDEMESİ;

Taşeron çalışanları yılda 4 kez ödenen İlave tediye ikramiye ödemeleri ilk ödemeleri ikinci ve 3. Ödemeleri tamamlandı. 4 tediye ödemesi taksit tutarı olan 26 günlük ödeme ne zaman yapılacak? 4 taksit ödemelerinin tarihi 6772 sayılı kanun kapsamında resmi gazetede açıklandı ve işçiler 2020 yılı İlave tediye diğer yarısını 14 Aralık 2020 tarihine ödenecektir. Tediye 4 taksit şeklinde yapılıyor. İlk taksitler 31 Ocak, 2 taksit 22 Mayıs, 3 taksit ise 27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Özel bütçeli genel ve katma bütçeli sermayenin yarısından fazlası kamu kurumu olan kurumlar kitler ve Belediyelerde Hizmet akdi ile çalışanlara bu ödemeler yapılıyor.

2020 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ;

Toplu iş görüşmeleri başlıyor. Çalışanlar tayin hakları için sendikalar tarafından masada olacak madde arasında işçilere 1000 TL seyyanen zam istenilecek. Yetkili sendikaların Hakiş Sendikası geçen yıllardaki mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak zam teklifi sunuyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri belediyede ve diğer kamu kurumlarında farklı zamanlarda sona erecek. 31 Temmuz 2020 tarihinde sona ermesiyle birlikte işçiler için yeni hakların neler olacağı belli olacak. İşçilerin talep konulardan bir diğeri tayin haklarının verilmesi maaşlarının enflasyon oranına ezilmemesi ve yeteri düzeyde maaş zammı gerçekleştirmesi, eşit işe eşit maaş verilmesi olmaktadır.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim