Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de polis olmanın bazı kuralları ve kanunları bulunmaktadır. Yani polis olmak isteyen adayların bazı şartları yerine getirmesi ve yetkili mercilere müracaat etmesi gerekmektedir. Peki Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak istihdam eden Polis statüsünde çalışmak isteyen adayların hangi şartları yerine getirmesi gerekmektedir?

Polis Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Öncelikle polis olmak isteyen adayların liseyi ya da üniversiteyi bitirmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi ilkokulu bitiren adaylara eskiden Polis Koleji imkanı sağlanırken yakın zamanda Polis Koleji kaldırıldı ve adaylar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM)'e yönlendirildi.

Polis Olma Şartları Neler

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak
Boy Kilo oranı tutmak
Diksiyonu düzgün olmak
Belirgin kusuru olmamak
Sağlık koşulları uygun olmak
PMYO için YGS'ye girmek ve en az 270 ve yukarı puan almak
POMEM için üniversitelerin lisans bölümlerindne birini bitirmek
Sicil kaydı olmamak

Yukarıda polis olmanın kısaca şartları verilmiştir. Artık adaylar Polis Koleji gibi yerlerde eğitim görmemekte ve liseyi bitirdikten sonra Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO)'a girmesi gerekmektedir. Lise'yi bitiren adaylar da polis olabilir. Üniversitelerin dört yıllık lisans bölümünü bitiren kişilerde Polis Meslek Eğitim Merkezi olan (POMEM)'e müracaat edebilir. Polis Memuru olarak göreve başlayan adaylar daha sona kurum içinde açılan komiserlik sınavına girerek Komiser Yardımcısı statüsünde çalışmaya başlayabilir. Detayları Emniyet Genel Müdürlüğü, POMEM ve PMYO sayfalarından öğrenebilirsiniz.
Editör: TE Bilisim