Türkiye’de POMEM, PMYO, PAEM için eğitim sürelerinde yapılan değişiklikler, kafalarda karışıklık yaratırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamalar ile birlikte bu konudaki tüm soru işaretleri giderildi.

POMEM, PMYO, PAEM eğitim süreleri ne kadar?

POMEM, PMYO, PAEM için yapılan resmi açıklamalara göre eğitim sürelerinde detaylar net. Polis Meslek Yüksek Okulları için 20 ay, Polis Meslek Eğitim Merkezleri için ise (POMEM) 8 aylık bir eğitim sürecinden geçilmesi gerekiyor. Bu konuda karışıklığa neden olan durum ise 15 Temmuz öncesindeki gelişmelerdi. Öyle ki bu süreç içerisinde polis sayısında yaşanan düşüş, eğitimlerdeki sürenin azaltılması ile birlikte karşılanmaya çalışılmıştı. Bu sürede 8 ay olan POMEM eğitimleri 4 aya çekilmişti. Sonrasında yapılan düzenlemelerde ise bu süre 6 ay olarak açıklanmıştı. Bu farklı düzenlemeler, eğitimlerin takip edilmesi konusunda durumu zorlaştırırken yapılan son açıklama ile birlikte eğitimlerin 8 ay olduğu özellikle belirtildi. PAEM kapsamındaki eğitimlerde ise duruma bağlı olmak şartıyla 10 ile 12 arasında sürüyor.

Polis alımı ne zaman yapılacak

Polis eğitim süreçleri ile birlikte merak edilen bir diğer durum polis alımları. 2020 yılının kalan dönemlerinde herhangi bir polis alımının olup olmayacağı, mevcut alımların ne zaman planlandığına dair soru işaretleri mevcut. Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada bu konuda bir tarih paylaşılmadı. Bakan Soylu, gerek eğitim gerekse de polis alımları ile ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapıldığını ve kısa süre içerisinde bu konudaki detayların paylaşılacağını ifade etti. Konuyla ilgili gündemde belirtilenler ise PMYO için Ağustos ayının sonları, POMEM alımlarında ise KPSS sonrasına işaret ediliyor.

Kaçıncı dönem alım yapılacak?

Türkiye’de polis alımlarında en son 26. dönem POMEM alımı yapılmıştı. Yapılan bu alımlarda 7 bin kişi alınmıştı. Kamudaki beklenti ise bu sayının 10 bine tamamlanması. Bu konuda sürecin olumsuz olduğunu aktaran İçişleri Bakanı Soylu, 10 bine tamamlamanın söz konusu olmadığını ancak 27. dönem POMEM alımı ile birlikte bu yıl içerisinde sürecin devam edeceğini söyledi.