Gündemden hiç düşmeyen erken emeklilik konusuna ilişkin olarak bugün birçok memuru sevindirecek bir gelişme yaşandı. TBMM’ye sunulan kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda öğretmenlere yıpranma hakkı verilmesi ile birlikte erken emeklilik de mümkün olabilecek. İşte konu ilgili olarak Türkiye’de yer alan habere ilişkin detaylar.

Öğretmenliğe Yıpranma Hakkı

Daha önce de 45 meslek çerçevesinde uygulanan yıpranma hakkı ile birlikte erken emeklilik mümkün olabiliyor. Bu kapsamda iş ve mesleğin riskleri ve yıpratıcılığı sebebiyle bazı işlerde çalışanlar için emeklilik bakımından yıpranma (fiilî hizmet süresi zammı) hakkı uygulanmaktadır.SGK uygulamasında da yıpratıcı işlerde çalışanların hem primleri artırılarak hem de yaş düşürülerek emeklilikte avantajlı olmakta ve diğer çalışanlara göre daha erken emeklilik söz konusu olmaktadır.

TBMM’ye sunulan teklif ile birlikte de öğretmenlere 90 günlük yıpranma hakkı verilmesi gündeme geldi. İlgili düzenleme ile Millî Eğitim Bakanlığında Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamına dâhil öğretmen unvanında fiilen görev yapanlara, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiilî hizmet süresi zammından yararlanma imkânı getirilerek ortadaki eşitsizliğin kaldırılması ve mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığı belirtilmiştir.

Öğretmenlere 1 Yıl Erken Emeklilik

İsa Karakaş’ın haberine göre kanun teklifi yasalaşırsa her 360 gün çalışan öğretmen 90 gün fiilî hizmet süresi zammından yararlanma hakkı elde edecektir. Bu durum ise 4 yıl çalışan bir öğretmenin 1 yıl yıpranma hakkı kazanması anlamına gelmektedir.

Yıpranma hakkı olan diğer meslekler için: https://www.isinolsa.com/gundem/45-meslek-icin-erken-emeklilik-getirildi-iste-o-meslekler-h28493.html

Editör: TE Bilisim