Türkiye'de pandemi dönemi ile birlikte işletmelerin en az ekonomik hasar ile süreci atabilmesi adına çeşitli destekler sağlandı. Yapılan son açıklamalarda ise normalleşme desteği adı altında işine aynı şekilde devam eden işletmelere 12 milyar TL'lik ödemenin yapılacağı belirtildi. Öyle ki işçi başına 1103 TL prim desteği gibi pek çok farklı ödemeyi kapsayan bu yeni teşvik paketi, binlerce kişinin bu imkândan yararlanmasını sağlayacak.

Normalleşme desteği ne içeriyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılan normalleşme desteği tanımlama ekranı ile birlikte Ağustos ayında çalışmaya başlayan çalışanlara, yeni ek prim ödemeleri ve diğer destekler düzenlenmeye başlanacak. Bu kapsamda ise özellikle iş yerlerinin başlangıç aşamasındaki bütçelerini karşılamak ve destek olabilmek adına 3 ay süre boyunca prim desteği sağlanacak. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise işletmenin normalleşme kapsamında işleyişine tüm çalışanları ile birlikte başlamış olması. Aynı zamanda bu düzene geçiş yapıldığı andan itibaren ise herhangi bir şekilde kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması gerekiyor. 3 ay boyunca devam edecek prim ödemelerinde işçi başına aylık 1103 TL prim ödemesi yapılacak. Hesaplanan bu tutar iş verenin SGK'ya yapacağı prim ödemelerinden mahsup edilecek ve böylece ek bir işlem yapılmasına gerek kalmadan iş verenlere kolaylık sağlanacak.

Düzenlemelerin tamamlandığı normalleşme desteğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uygun görmesi halinde süreç 6 aya kadar uzatılabilecek. Üstelik başlangıç aşamasında belirli meslekleri kapsayan bu sistemde, uygun görülmesi halinde farklı iş kollarına yönelik de kapsam genişletilerek destek sağlanabilecek. Normalleşme tepsi desteği kapsamında Türkiye'de 12 milyar liraya varan yüksek bir ödemeli yapılması bekleniyor.

Normalleşme desteğinden nasıl yararlanılacak?

İş verenlerin SGK resmi internet sitesinden 'e-SGK/İşveren/ İşveren Sistemi/ Teşviklerden Faydalanacak Sigortalı Tanımlama" ekranında yer alan '7252 4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği' menüsünden işlemlerini yapması mümkün.

Editör: TE Bilisim