Türkiye’de pandemi süreci ile birlikte kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği verilmeye devam ediliyor. Yapılan son düzenlemeler ile birlikte bu ödeneklerin devam edeceği açıklanırken tüm bu süreçte primlerin yatmaması milyonlarca kişinin emeklilik planlamalarının da uzamasına neden oldu. Bu süre içerisinde iş kanunu nedeniyle herhangi bir şekilde prim ödemesi yapılmazken milyonlarca kişi maddi yönden destek alarak pandemi sürecini geçirmeye çalışıyor.

Kimler kapsam altında?

Türkiye’deki mevcut düzenlemeler doğrultusunda kısa çalışma ödeneği ile birlikte ücretsiz izne çıkan ve nakdi ücret alan kişiler de bu düzenleme kapsamında bulunuyor. Mart ayı itibariyle başlatılan bu süreçte, yaklaşık 5 aydan beri SGK ödemeleri yapılmadığından dolayı emekli olmak isteyen kişiler için de 5 aylık daha prim ödemelerinin yapılması gerekecek.

Açıklanan son verilere göre Türkiye’de bu ödemelerden yararlanan kişi sayısı 5,2 milyon. Bu kişilerin 3,5 milyonu kısa çalışma ödeneği, 1,7 milyonu ise nakdi ücret desteği alıyor.

Yaşı bekleyenlerde sorun yok

Bu kapsam dahilinde sorun yaşamayacak kesim, emeklilik için yaş bekleyecek kişiler. Kişiler için prim ödenip ödenmemesi çok büyük bir problem teşkil etmezken, yaşın gelmesi ile birlikte bu kapsamdaki kişiler yaşı geldiğinde emekli olabilecek. Prim günü eksik olan kişiler için ise prim ödemesi yapılması iş kanunu dahilinde mümkün değil. Bu konuda beklenti ise düzenlemelerin yapılması. Bu dönemlere yönelik borçlanma imkanı getirilmesi halinde ödeme ile primleri geri kazanmak ve kayıp olan 5 aylık süreyi emekliliğe katmak mümkün.