Orta öğretimi bitiren öğrenciler diplomalarını almaları ile girdikleri YGS veya LYS sınavlarından başarılı puan almaları kaidesi ile üniversiteye yerleşebilmekteler. Fakat meslek liselerinin önü biraz kapalı gözükmektedir. Çünkü mesleki teknik liselerde öğrencilerin üniversiteyi kazanabilmesi için Matematik, Fizik, Kimya, Türkçe, Tarih vb. gibi dersleri görmesi gerekmektedir. Ancak bu dersler yerine genelde bölüm dersleri gösterilmektedir.

Durum böyle olunca meslek liselerini bitirenler genelde sıanvsız geçiş hakkı ile sınava girmeden ya da sınavdan aldığı düşük puanlar ile iki yıllık bölümler okumayı tercih etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun tasarısı ile meslek liselerinin daha çok rağbet görmesi ve öğrencilerin üniversiteyi daha kolay kazanabilmeleri için ek puan dönemi başlatılmaya çalışılmaktadır.

Yeni Puanlama Sistemi Nasıl Olacak

Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun tasarısı şu şekilde olacak. Eskiden Meslek Liselerini ya da Teknik Meslek Liselerinin bitiren öğrenciler üniversiteye girmek için orta öğretim başarı puanlarını 0,12 ile çarpar ek puan olarak aldıkları ham puanın üzerine ilave ederdi. Şimdi yeni yapılması beklenilen değişiklik ile artık öğrenciler aldığı ham puanın üzerine orta öğretim başarı puanlarını 0,6 ile çarparak ham puanlarının üzerine ekleyecek ancak bu puan sadece kendi bölümleri ile alakalı üniversiteleri tercih ettiklerinde geçerli olması bekleniyor